Julgodis för ögat

Julgodis för ögat

Snart är det äntligen dags att få sätta tänderna i julaftons frestande matbord, alla personliga favoriter och smaker vi längtat efter sedan förra året. Men glöm inte att det är mer än magen som ska mättas. Tänk in alla sinnen i år och duka även för ögat.


Julens färg är röd. Så här års fyller vi våra hem med blommande julstjärnor och amaryllis, rödluvade tomtar och varmtonade julgardiner. Men julen har så många fler färger att bjuda på. Våga låta årets julbord sticka ut lite och duka för både öga och gom. Testa en ny färgpalett eller överraska med ätbara namnskyltar. Låt dig inspireras!


Färgtema


Vitt och guld

Duka med en vit duk med invävda guldtrådar. Rulla ihop kraftiga, vita tygservetter löst. Snurra tunna guldband flera varv runt mitten av servetterna som servettringar. Låt gärna trådarna gå omlott så att resultatet blir levande. Bind fast en tjockare guldstjärna i änden på banden. Fånga upp guldtemat i glasen – glas med tunn guldkant längs kanten finns att hitta för bra pris i second hand-butiker. Varva guldfärgade och vita ljus i olika längder och tjocklekar. Placera i grupper tillsammans med små, guldsprayade kottar från al och tall.


Silver och lila

Täck bordet med en kraftig, dovt lila linneduk. Matcha med servetter i samma material och färg. Trä servettringar i mörkt trä runt servetterna för att bryta av. Duka med traditionellt silverbestick och servera maten i mörka emalj- eller silverskålar. Häng en smideskrona över matbordet, trä sirliga silverbladslingor runt kronan och häng silverfärgade julgranskulor med oregelbundna mellanrum runt om.


Grönt och rustikt

Lägg en heltäckande, grönfärgad duk över bordet. Placera en grov, naturfärgad löpare från kortsida till kortsida längs mitten av bordet. Dekorera med tunna grankvistar och murgröna, längs med hela löparen. Stick in murgröna i servettringarna och lägg servettrullarna på tallriken. Lätta upp det rustika med vitfrostade ljushållare, vita och naturfärgade ljus i varierande höjder längs med löparen.


Luftigt och lantligt

Grunda med en klassiskt vitrödrandig duk i Carl Larsson-stil. Placera kraftiga blockljus i fina terrakottafärgade krukor av mindre storlek, tryck ner rikligt med björnmossa runt ljusen för att stadga upp dem. Bind vackra band som går i stil med duken om krukorna. Rulla vita linneservetter med rödvita servettringar på tallrikarna. Garnera ljuskronan över bordet med tunna granskottskvistar och vita pärltrådar. Lägg en ljusslinga med lampor i stjärnform längs mitten av bordet.

Registration

Bli medlem i vårt Bra Vardag och få exklusiva erbjudanden!

Bli medlem


Pricken över i:

1. Gör namnskyltar av pepparkaksdeg. Forma degen till små ”tags” och gör ett hål i ena hörnet. När du gräddat skyltarna och låtit dem svalna, skriv gästernas namn i kristyr och trä ett vackert band genom hålet. Knyt bandet runt servetten och placera på tallrikarna.

2. Bind små glaskulor vid namnlapparna och lägg på varje tallrik

3. Gör servettrosetter. Nyp ihop servetterna på mitten så att du formar en rosett. ”Lås” rosetten med ett band och placera på tallriken.

4. Lägg minipaket med små praliner på varje tallrik.

5. Strö guldstjärnor i olika storlekar över duken. Skenet från ljusen reflekteras fint i stjärnornas blanka yta.

6. För att få äpplen och rosor att se lite frostkyssta ut: vispa äggvita och pensla på äpplena och rosorna. Strö på socker och låta torka.

7. För ett vackert dessertbord: Duka upp en miljö som känns varm, ombonad och modern. Testa ovanliga färgkombinationer som vitt och orange, bruna träslag och gul metall. Placera ut apelsiner som dekoration längs bordets mitt. Samsa kandelabrar med värmeljushållare och fristående blockljus.


Skribent Karolina Eriksson

Bekräfta dina kontaktuppgifter

För att slutföra din förfrågan, var god fyll i informationen nedan