aromaterapi i hemmet

Aromaterapi i hemmet

Med rätt dofter kan du skapa ett trivsammare hem.


Vårt välbefinnande påverkas i stor utsträckning av lukter. Hur vi upplever mat har faktiskt mer med lukten än med smaken att göra (det är därför maten känns så smaklös när du är förkyld). Ofta förknippar vi mat med olika barndomsminnen, högtider eller positiva händelser, så därför är det inte så konstigt att vissa dofter betyder mycket för oss. Du kanske tror att aromaterapi handlar om att förvandla hemmet till ett laboratorium fyllt av eteriska oljor, men man kan också se det som ett sätt att skapa ett väldoftande och mer trivsamt hem. Rätt sorts dofter ger inte bara ett rent och fräscht intryck, utan kan dessutom få dig att känna dig piggare, gladare och mer avslappnad.

Ta in naturen
Den äldre generationen brukade spraya starkt doftande parfym hemma innan det skulle komma gäster, men nu för tiden använder vi naturligare dofter i parfymerade produkter som schampo, balsam och doftspray. Men vilka dofter ska man välja?

Naturliga blomdofter
Lätta blomdofter ger en härlig utomhuskänsla inomhus. Dofter som syren, gardenia och jasmin är ett bra val i rum som används dagtid. Du bör dock vara lite försiktig med rosdofter. Dessa dofter är visserligen ljuvliga, men om de blir för intensiva kan det lukta lite fränt, nästan som vinäger. Satsa i stället på mer diskreta blomdofter.

Avslappnande dofter
Avslappnande dofter kan med fördel användas i sovrum, men fungerar även bra i vardagsrum. Lavendel är en populär doft som anses vara avslappnande, lugnande och effektiv mot huvudvärk. Förr i tiden hade man ofta lavendelpåsar i linneskåpen, så du kanske tycker att det känns som en gammalmodig doft? Men faktum är att lavendel har kommit starkt på senare år, i och med att naturliga läkemedel blivit allt mer populära. Jasmin har en stark och behaglig doft som anses vara lugnande och bidra till ett ökat välbefinnande. Den kan kännas lite ”tvålaktig” om den används i små och instängda utrymmen, men om man har fönstren öppna och låter doften blandas med den friska luften får man ett helt annat resultat.

Fruktiga och kryddiga dofter
På sommaren är dofter som äpple och citrusfrukter perfekta för kök och badrum. Testa gärna lime, som har en bra balans mellan sött och surt och doftar som en blandning mellan apelsin och citron. Tvålar med doft av mynta är också ett bra val för den här årstiden. På hösten och vintern, då vi byter ut lätta sallader mot mustiga grytor och hellre tar ett långt, varmt bad än en snabb dusch, passar det bättre med lite fylligare dofter som ingefära, tranbär eller kanel.

Fräscha, rena dofter
De flesta av oss har förmodligen aldrig ens tänkt tanken att använda linnespray. Men faktum är att ”franskt linne” är en väldigt populär doft i doftljus och rumsspray, även om vår generation knappast är några flitiga användare av vita linnedukar. Det är en lätt, fräsch doft som känns ren och modern och som passar i alla rum. En annan fräsch doft som dessutom har lugnande egenskaper är ”grönt te”.

Traditionella trädofter
Även om blommor och exotiska frukter hör till de mest populära dofterna, bör man inte glömma de mer traditionella dofterna som furu och sandelträ. Cederträ är en ren och fräsch doft som passar bra i rum som används dagtid, medan den lite ”myskigare” doften sandelträ passar bättre i sovrum och badrum. Om du tycker att dessa trädofter är lite för starka, satsa i stället på löv- eller bladdofter som lönn, murgröna eller tomatplanta för att skapa en utomhuskänsla inomhus året runt.

Registration

Bli medlem i vårt Bra Vardag och få exklusiva erbjudanden!

Bli medlem

Bekräfta dina kontaktuppgifter

För att slutföra din förfrågan, var god fyll i informationen nedan