Allt om industristil

Allt om industristil

Tillhör du dem som älskar det där lite tuffa, råa och vindpinade? Och som gärna fyller ditt hem med plåt- och metallprylar? Då är du inte ensam. Industristilen har slagit ner som en bomb i vårt land.


– Efterfrågan på allt som för tankarna till gamla fabrikslokaler eller loftvåningar på Manhattan tycks närmast omättlig, säger inredaren Magdalena Ahlberg. Hon såg tidigt trenden komma och är i dag en av dem som erbjuder stilen i sitt sortiment. Inspirationen fick hon av sina resor till Paris, där industristilen är stor.


Men vad är då egentligen industristil?

Utmärkande är just det råa, tuffa och storslagna. Typiska material är olika slags metaller, zink och plåt, uppblandat med trä. Ofta blandas dessa material i en och samma möbel, så att till exempel ett bord med träunderrede kan ha en skiva av metall, eller tvärtom.

För något annat som också är typiskt industristilen är just att det inte finns några bestämda regler.
– Materialen kan kombineras som man vill och saker kan användas på nya sätt. En klocka behöver till exempel inte bara vara en klocka, utan kan också ses som en praktfull väggdekoration. Och ett gammalt plåtskåp kan göras om till ett bord, förklarar Magdalena.


Industristilen innefattar framförallt bord, stolar, lampor, klockor, skyltar och detaljer som bokstäver och siffror.

Färgskalan är dov med mycket trä, vitt och cement. Detta kan sedan kompletteras med färgklickar i form av till exempel en gammal coca cola skylt.

– Den gamla Tolixstolen har kommit tillbaka med full kraft och är mer populär än någonsin. Det är väl den mest ”typiska” möbeln i industristil, säger Magdalena.

När det gäller taklamporna så ska de vara stora och i plåt förstås. Och något som alltid fungerar är det avlånga, tegelformade kaklet i vitt, som allt fler inreder med (oavsett stil i övrigt) och svartspröjsade fönster.

– Textilier, däremot, är det väldigt sparsamt med. Så den som älskar kuddar och gardiner ska nog satsa på en annan inredningsstil, tycker Magdalena.


Hur uppkom industristilen?

Magdalena berättar att stilen har sina rötter i den reaktionära så kallade Jugendstilen (eller Art Nouveau, som den också kom att kallas), vilken i sin tur präglades av influenser från den andra industriella revolutionen på 20-talet. Där av inspirationen från gamla fabrikslokaler och filmer som Charlie Chaplins Moderna Tider, med mycket kugghjul och maskiner.

Registration

Bli medlem i vårt Bra Vardag och få exklusiva erbjudanden!

Bli medlem

– Tidigare var det här en väldigt dyr inredningsstil, säger Magdalena Ahlberg, eftersom den byggde på att allt var äkta vintage. Men i takt med att intresset och populariteten växte görs nu i stället mycket nyproduktion i retrostil, vilket blivit helt accepterat. Till och med storföretag som IKEA och Granit har i dag ett visst – om än fortfarande litet – industristilssortiment.


Varför har industristilen blivit så populär?

Magdalena tror att återvinningstanken lockar många, att man kan använda saker på nya sätt eller göra om dem. Sedan är ju det här en inredningsstil som ovanligt nog tilltalar både män och kvinnor och det betyder säkert en hel del. Äntligen kan par inreda tillsammans, utan att ständigt behöva kompromissa.


Tips om du vill inreda i industristil

• Börja med att googla runt på ”industriell retro” för att få inspiration. Stilen kan vara lite svår att komma underfund med och du kan få många tips på vägen. Kanske har du tillexempel redan prylar hemma som går att återanvända.

• Leta efter butiker som är inriktade på den här stilen och gå på loppisar. Och, som sagt, tänk på att det i dag finns ett visst sortiment även på de stora och billigare möbelfirmorna.

• Blanda upp och utnyttja olika material. Metall och trä går alltid bra ihop, men det måste finnas en känsla av gammalt och ”vindpinat” i träet, alltså inte någon polerad ek eller furu.

• Svartvita fotografier i svarta ramar är effektfullt. Använd egna på familj eller vänner, likväl som bilder på byggnader eller gatumiljöer. Storstadsmotiv är läckert.


Magdalena Ahlberg är förutom inredare också fotograf och affärsinnehavare. Hon driver inredningsbutiken Par Courrier Interior.


Skribent Eva-Lotta Sigurdh

Bekräfta dina kontaktuppgifter

För att slutföra din förfrågan, var god fyll i informationen nedan

Magdalena berättar att stilen har sina rötter i den reaktionära så kallade Jugendstilen (eller Art Nouveau, som den också kom att kallas), vilken i sin tur präglades av influenser från den andra industriella revolutionen på 20-talet. Där av inspirationen från gamla fabrikslokaler och filmer som Charlie Chaplins Moderna Tider, med mycket kugghjul och maskiner.

  • Rapportera det här