Så får du en färgsprakande och väldoftande vinterträdgård

Så får du en färgsprakande och väldoftande vinterträdgård

0
Gröna tips på hur du får en vanligtvis trist vinterträdgård eller –balkong att lysa upp.

Vinter behöver inte betyda kal och grå trädgård. Här nedan tipsar vi om hur du kan sätta liv, färg och doft utanför ditt fönster - mitt under smällkalla vinterhalvåret!


Grönt som blommar om vintern

När man är omgiven av kala trädgrenar, så utgör en skör vinterblommas skönhet en helt otrolig kontrast. De kommer inte ge dig möjligheten till stora buketter a la sommaren att in och ställa på köksbordet, men en och annan stjälk att ställa i mindre, smala små vaser, perfekta i ett stilleben på ett sidobord t ex.

Julrosor. Julrosor blommar i januari, mitt i snön. De finns i olika färger, från ljust rosa och djupaste rött till vitt. TIPS: Julrosor är hungriga små rackare. Gödsla rikligt kring dem under hösten, och ännu en gång efter att de har blommat.

Snödroppar. Snödroppar är små, vita klockformade blommor och lever passande upp till sitt namn då de är mycket nöjda i snö och kall jord. TIPS: Om du vill sprida dem runt din trädgård: efter de har blommat, gräv upp dem i sin helhet och dela löken i två och plantera sedan lökhalvorna på ytterligare ställen. Låt alltid snödroppar dö ut naturligt mot slutet av säsongen, snippa inte av döende bladverk.

Irisar. Irisar är väldigt iögonfallande i vinterträdgården med sin starka lila kulör, de är också perfekta att ta in en stjälk av. TIPS: Irisen älskar solen och en stenig grund, så placera dem gärna så stenigt som möjligt nära huset på en plats där den får ut mest av vintersolen.


Blommande buskar för vinterträdgården
Vinterblommande buskar är mer robusta än blommor, så de kan vara ett tryggare alternativ. Större varianter funkar också bra på lite mindre yta, där t ex inte ett träd är ett fungerande alternativ.

Kamelia. Kamelia är en vintergrön favorit som blommar från höst till vår med rosliknande blommor som varierar från rosa till djupt rött. Det bästa är att plantera kameliaplantor direkt i jord och inte i kruka, då deras rötter gärna drar nytta av den omgivande markens isolering. TIPS: Om det kommer några vinterdagar med riktigt iskalla temperaturer, skydda gärna din kamelia med ett trädgårdstäcke av fleece.

Ljung. Ljung blommar året runt, men är extra effektfullt om vintern i kontrast med dess mörka bladverk. Försök hitta en plats i din trädgård med extra bra dränering (lerjord passar inte så bra) och plantera dem gärna en bit ifrån varandra så att de får gott om luftflöde runt om. TIPS: Det kan vara värt att lägga på minnet att ljung älskar sur jord, det kan löna sig att behandla jorden innan man planterar.

Trollhassel. Trollhassel är en lövfällande buske med klasar av väldoftande gula, röda eller oranga kronblad som blommar från höst till tidig vinter. TIPS: Plantera trollhassel på en plats med rätt mycket ljus och också gärna i lä, den mår inte bra av att utsättas för direkt vind. Om du har en ung trollhassel så vill den gärna ha en trädgårdsfleece när det är som allra kallast. En äldre trollhassel producerar frosttåliga blommor.


Doftande växter
Även om vädret är allt annat än tropiskt, så betyder det inte att vinterträdgården behöver vara utan underbara dofter! Och trion här nedanför är dessutom tre riktiga snyggingar.

Kaprifol. Kaprifolen får härligt söta citrondoftande blommor, men se till att du väljer rätt när du besöker din blomsterhandlare, det är inte alla sorts kaprifoler som vinterblommar. TIPS: Håll jorden fuktig men väl dränerad.

Vinterkryddbuske (Chimonanthus praecox). Vinterkryddbuskens grenar har starkt doftande blommor, som dessutom är väldigt stilfulla med blomblad i två lager. De doftar förbaskat gott också, en kryddig varm doft. TIPS: Placera plantan mot en södervägg och förbered dig på att den förmodligen inte kommer blomma de första åren.

Daphne bhuloa. Daphne bhuloa kommer från Nepal, avger en kraftfull blomdoft och har rosa kluster av rosa blommor. TIPS: Plantera på plats med lä och mycket sol.


Bärbuskar
Skapa ett eget naturreservat med bärbringande buskar som livnär fåglarna om vintern, som t ex virginiahägg, eldtorn, klättervildvin och syrén. Fram med fågelkikaren!

Ilex verticillata. Ilex verticillata ingår i släktet järneksväxter, och tappar sina blad om vintern, då framträder grenar fyllda av ljust röda bär - en supersuccé för trädgårdens djurliv. TIPS: Den här växten tar några år på sig att komma igång, så ha tålamod.

Järnek. Järnek är synonymt med vintern och kombinationen av intensivt gröna blad och rikt färgade röda eller gula bär gör den till en klassiker i vasen inomhus kring jul. TIPS: För att få massor av blanka bär på en "kvinnlig" järnek, så måste det finnas en "manlig" buske planterad i närheten.


Vintergrönsaker
Ätbara vintergrönsaker är perfekt att slänga ner i buljong och göra ljuvligt värmande soppa på under de kyliga vintermånaderna. Våra förslag nedan ser dessutom snygga ut under tiden.

Brysselkål. Brysselkål kan man skörda från augusti och framåt, men smakar faktiskt bäst efter att de har utsatts för frost och de kan man skörda hela vintern igenom. TIPS: Testa sorterna Bosworth eller Revenge, de kan man plocka långt in i februari!

Grönkål. Grönkål ger dig grönt hela vintern, och är det något som är på matlagningstapeten nu så är det kål i alla dess former. Plantera och experimentera i köket! TIPS: Grönkål kräver mycket av jorden du planterar den i, så byt ställe i trädgården mellan säsongerna.

Palsternacka. Palsternackan står emot frost väldigt bra och är full av smak, perfekt att ha i grytor och soppor. TIPS: Palsternacksfrön måste vara färska så du bör plantera nya frön så fort som möjligt varje ny säsong.


Vintergrönskande örter
Som tur är så är vissa örter tåliga mot kyla och frost, och överlever året runt.

Rosmarin. Rosmarin är en populär krydda när det börjar bli kyligare ute, gör till exempel underverk på ugnsrostad klyftpotatis. TIPS: Beskär dina rosmarinbuskar en gång om året (efter att de har blommat) så att den förblir kompakt.

Lagerträd. Lagerträden överlever vintern, men du bör knipsa dem sparsamt under vintern. TIPS: Det är populärt att ge bort en lagerträdsplanta i kruka som present, men om du skulle ha en sådan utomhus så är det bäst at plantera ner dem i marken om vintern spås bli särskilt kall (rötterna är mer utsatta för kyla i en kruka).

Persilja, salvia och timjan. Denna trio är också vinteröverlevare och kan skördas året runt, så länge du inte tar för mycket. TIPS: De tre ovanstående örterna gillar alla neutral till alkalisk jord, bra dränering och mycket solsken, som om du har möjlighet kan du med fördel låta dem växa allihop på samma ställe.


Hoppas du fått lite inspiration nu!

Fler lästips:
Kökskaos, vik hädan!
10 inspirerande balkongidéer

0

Lägg till en kommentar

Vi tror att du kommer att tycka om

Cookiemedgivande