Plantera örtagården inomhus i vinter

Plantera örtagården inomhus i vinter

0
Åtta örter som trivs på fönsterbrådan åven i kallare tider.

När trädgården slutat ge skörd är det dags att odla örter inomhus och njuta av färska smaker och härliga dofter i köket.

Visst vore det härligt att kunna blanda några färska kvistar oregano i soppan, basilikablad i pastan, rosmarin med lammsteken eller gräslök i salladen även på vintern? Vissa örter trivs faktiskt utmärkt på fönsterbrädan, inom nära räckhåll från spis och matplats. De kan göra en enorm skillnad för smaken på dina rätter och hjälper dig att spara både tid och pengar.

Ta in trädgården med en örtagård inomhus. Du behöver inte smutsa ner händerna, det enda som krävs är att vattna plantorna och se till att de har det varmt och skönt och får tillräckligt med solljus. Det är också viktigt att plantornas jord är lucker. Ställ krukorna på fat och se till att plantorna har tillräckligt med plats för att växa.

Med en liten miniträdgård får du möjlighet att använda dina gröna fingrar året om, samtidigt som du ger helgens middagar en extra knorr. Det är bra om du har tillgång till fönster i alla lägen, eftersom olika örter har olika krav. Oregano kräver exempelvis mycket ljus, medan lagerblad trivs bäst i fönster med västerläge. Vissa örter kan man flytta in från trädgården när hösten kommer, och sedan flytta ut igen till våren.

Vi tipsar om åtta lättskötta örter som trivs bra inomhus vintertid. De flesta trivs bäst i fönster med söderläge, om inget annat anges.

Rosmarin: Odlas enkelt på skott från annan planta genom att stoppa kvistar i jord och vänta på att de slår rot. Passar utmärkt med kött, exempelvis lamm.
Oregano: Kan frösås eller odlas på skott. Passar bäst till italienska rätter, men låt helst bladen torka innan du strör dem över maten.
Persilja: Trivs i soliga lägen. Kan frösås eller tas in från trädgården. Passar bra i många rätter och är rik på vitaminer, kalcium och järn.
Timjan: Kan tas in från trädgården eller odlas på skott. Klarar fönster med öst- eller västerläge. Praktisk krydda som passar både till kyckling och fisk.
Gräslök: Kan flyttas in från trädgården, men måste stå svalt de första dagarna. Kan sedan flyttas till soligt läge. Gott att hacka gräslök och blanda i soppor för en mild löksmak.
Mynta: Trivs bäst i österläge, med morgonsol och delvis skugga. Härlig krydda som passar bra i allt från sallader till drinkar och te. Några myntakvistar framkallar genast somriga minnen.
Lagerblad: Perenn växt som kan stå i kruka året om. Trivs bäst i öst- eller västerläge. Ger mycket smak åt soppor.
Basilika: Frösås helst. Älskar sol och värme, så har svårt att klara sig genom hela vår långa vinter. Basilikan är full av smak och passar bäst i pastasåser och sallader.


0

Lägg till en kommentar

Vi tror att du kommer att tycka om

Cookiemedgivande