Orkesfyllda orkidéer

Orkesfyllda orkidéer

0
De ståtar som kungligheter i blomsteraffären, men efter en tid står bara några gulnande, nakna stänglar kvar. Vad gör du för fel?

Du är långt ifrån ensam. Vi är många som så drömmer om orkidéer så som de såg ut hemma hos mormor och farmor, med himmelshöga stänglar och blommor dignande i klasar. Visst kunde även deras blommor falla av ibland, men de ny skotten verkade skjuta ur jorden som tulpaner på våren. Och den nya blomningen tycktes ta vid långt innan stjälkarna hunnit gulna.

Vad gör vi för fel? Är vi helt enkelt fel generation, eller är det så att vi faktiskt skulle kunna lära oss att få dem att trivas lite bättre?

Eftersom Bra vardag är övertygade om att det går att få orkidéerna lika fina som hemma hos mormor ger vi här några tips för att hjälpa dig komma närmare det prunkande målet.

1. Inköp

Ett fel som många gör när de köper en orkidé är att de väljer den vackraste, den som redan i butiken har flest blommor. Ge dig själv lite längre tid och kolla igenom plantan ordentligt. Välj den planta som ser starkast och friskast ut. Om det ser ut som att bladverket växer är det ett bra tecken. Även en kraftig rotbildning visar på god potential för en långlivad planta.

2. Miljö

Tro't eller ej, men orkidéer kan faktiskt klara sig relativt bra i skiftande rumstemperaturer. En temperatur som ligger mellan 13C° och 28C° fungerar fint. Allra bäst trivs orkidén när dagstemperaturen stannar på dryga 21C° och kvällstemperaturen sjunker ner mot 16C°.

Placera blommorna i ett ljust fönster. För satt förhindra att de bränns allt för mycket är ett öst-/sydostläge ultimat.

3. Skötsel

Den största skötselskillnaden mellan orkidéer och andra blommor är troligtvis vattningen. Orkidéer ska vattnas mycket men sällan. Ungefär en gång i veckan är lagom, lite beroende på rummets luftfuktighet. Vattna igenom jorden och rotsystemet ordentligt, låt vattnet rinna igenom jorden och vattna sedan igen.

Fråga i blomsteraffären efter rätt typ av näring och tillsätt vid varannan, var tredje vattning.

4. Omplantering

Rotsystemet trivs bäst i en genomskinlig innerkruka med hål i botten. Genomskinligheten hjälper till att släppa in mycket ljus och hålen i botten låter det överflödiga vattnet rinna av.

Ungefär ett år efter inköp kan det vara dags för omplantering. Ta en titt på rotsystemet - ser det ut att i princip spränga innerkrukan är det onekligen dags att ge det större plats. Men du behöver inte stressa med omplantering allt för ofta, vartannat till vart tredje år brukar sedan vara lagom.

Lyft försiktigt ut plantan och rensa rötterna från barken som hängt med från den gamla planteringen. Klipp av de rötter som torkat eller ser ut att ha ruttnat. Placera rotsystemet i en ny, genomskinlig plastkruka med snabbtorkande barkmix i botten. Fyll på med snabbtorkande bark och kompostblandning, ev med lite vitmossa närmast rötterna. Vitmossan kan få trötta orkidéer att vakna till liv igen eftersom den behåller mycket fukt samtidigt som den släpper igenom syre.

Efter att du planterat om din orkidé, låt den vila i skuggan ett par dagar. Sedan kan du gå tillbaka till din vanliga skötselrutin.

Lycka till!


Skribent: Karolina Eriksson

 

0

Lägg till en kommentar

Vi tror att du kommer att tycka om

Cookiemedgivande