Miljösäkra ditt hem – med rätt förpackningar och våra smarta städtips

Miljösäkra ditt hem – med rätt förpackningar och våra smarta städtips

0
Hur vi kan leva våra liv och samtidigt ta hänsyn till vår gemensamma miljö är en av våra absolut största utmaningar. Allt fler konsumenter väljer idag miljövänliga produkter för hemmet och kräver att det de köper ska levereras i mer miljövänliga förpackningar. .

Innan du läser vidare – du vet väl att du kan anmäla dig till BraVardag och få artiklar, tips och råd och delta i tävlingar? Anmäl dig här.

Lyckligtvis är det många företag som idag lägger stora resurser på att se till att förpackningar är lätta att återvinna, till exempel genom att undvika att blanda olika material, och att se till att det går åt så lite material som möjligt att tillverka dem. Men hur ska man tänka när man står och väljer i affären? Och kan du verkligen alltid lita på dina invanda föreställningar om vad som är bra och dåligt? Vi hjälper dig att reda ut begreppen!

För det första. Den sämsta förpackningen är den som hamnar i naturen, oavsett vad den är tillverkad av. Så se alltid till att förpackningen sorteras på rätt sätt när den är slut. På samma sätt är den bästa förpackningen alltid den som du aldrig bär hem över huvud taget. Står du och väljer mellan två likvärdiga produkter i affären? Välj den som använder så lite förpackningsmaterial som möjligt.

Och när det kommer till själva materialen så kan du tänka på några enkla tumregler:

* Kartongförpackningar är bra, eftersom de är enkla att återvinna och kräver förhållandevis lite energi vid tillverkningen.

* Glasförpackningar känns ju gammaldags och “naturliga”, men de är i själva verket både bra och dåliga. De kan ofta diskas och återanvändas och det är ju naturligtvis positivt. De är också lätta att återvinna. Däremot väger de mycket, vilket kan ge upphov till stora utsläpp vid transport.

* Plåtburkar kan återvinnas hur många gånger som helst, men det går åt mycket energi vid såväl återvinning som tillverkning.

* Plast har fått ett rykte som en riktig miljöbov. Och det stämmer att oljebaserad plast inte är miljövänligt, särskilt inte om det hamnar i naturen. Å andra sidan är plast ett material som har egenskaper som gör att man ofta kan åstadkomma hållbara förpackningar genom att använda lite material. De väger också ofta lite, vilket sparar energi vid transport. Många tillverkare arbetar också hårt för att ta fram nya, miljövänligare alternativ till plast.

Vi utför också livscykelanalyser för våra produkter, där vi utvärderar det klimatmässiga avtrycket som produkten ger upphov till genom hela sin livstid. Livscykelanalysen för YES diskmedel visar till exempel att upp till 90% av avtrycket från en flaska YES diskmedel uppstår vid själva användandet. Bara genom att sänka temperaturen på vattnet vid handdisk från 50°C till 30°C kan man sänka koldioxidavtrycket med upp till 50%

Klassiska städknep som är hållbara i längden När det kommer till rengöringsprodukter för hemmet kan du ofta använda sådant du har hemma istället för att köpa dyra produkter. Det är smart på flera sätt. Dels sparar du en resa till affären, och dels är de gamla beprövade metoderna oftast betydligt bättre för miljön. Här har du våra bästa tips:

* Släng inte överblivna citronhalvor, utan använd dem till att rengöra diskmaskinen istället. Lägg in citronen och kör din disk som vanligt, resultatet är en ren diskmaskin som luktar fräscht av citron.

* Gör din egen fönsterputs, precis som proffsen! Receptet är enkelt. Blanda bara 80% vatten och 20% ättika en sprayflaska. Tillsätt ett par droppar YES handdiskmedel. Klart!

* Bikarbonat är något av ett mirakelmedel i hemmet. Du kan till exempel rengöra mattor och madrasser genom att strö bikarbonat, låta verka några timmar och sedan dammsuga upp. Blanda bikarbonat med lite vatten så får du en pasta som är perfekt för att rengöra gamla gymnastikskor, kakelfogar eller andra svårt smutsade ytor.

Har du några smarta, miljövänliga rengöringstips på lager? Berätta för oss i kommentarsfälten nedan!

0

Lägg till en kommentar

Vi tror att du kommer att tycka om

Cookiemedgivande