Vårens vackraste blommor

Vårens vackraste blommor

Det färgsprakande skådespel som vårens blommor varje år visar upp är värt att vänta på hela långa vintern. Med lite planering och rätt kombination av blommor är det både roligt och enkelt att skapa en vacker vårträdgård som varar ända fram till sommaren.


Innan du bestämmer vilka blommor du ska satsa på, kontakta en lokal plantskola för råd om vilka vårblommor som trivs i just din växtzon. De kan också tipsa om vilka gödningsmedel som passar bäst för den aktuella jordmånen.

Sol eller skugga?
Välj ut några platser i trädgården där du vill ha dina blomsterrabatter och observera dessa platser under hela dagen. Skriv upp hur mycket sol och skugga de olika platserna får. Du kommer att upptäcka att vissa delar av trädgården är soligare än andra, så välj rätt växter för rätt plats.
Tänk också på att välja platser med god dränering, så att det inte bildas vattensamlingar.

Fastställ jordarten
Gräv upp ett stycke jord innan du planterar dina blommor. Om den består av styv lera är det svårare för rötterna att tränga ner. Gräv bort eventuell styv lera och ersätt den med en blandning av två delar matjord, en del sand och en del torvmull.
Lite sand i jorden ger en bättre dränering, medan torvmullen förhindrar att jorden torkar ut. Tänk på att tidiga vårblommor ofta trivs bäst i fuktig jord, så se till att blommorna får tillräckligt med vatten.

Färg och storlek
Visa prov på dina trädgårdstalanger genom att skapa en elegant och välbalanserad vårrabatt med blommor i olika färger och storlekar. Välj gärna traditionella vårfärger som ljusblått, rosa, gult och vitt. Många växtarter finns numera i en mängd olika färgvarianter, vilket gör det enkelt att hitta blommor som passar till årstiden.

Försök att hitta en bra balans mellan låga marktäckare med små blommor och större växtarter med långa stjälkar och stora, praktfulla blommor. Använd de marktäckande blommorna för att skapa en främre gräns i rabatten och fyll ut med högre blommor längre bak.


Du kan också blanda perenner och ettåriga växter i din trädgård. Perennerna är fleråriga, vilket gör att du inte behöver plantera nya blommor varje år, medan de ettåriga växterna kan användas som utfyllnad och för att skapa en ny känsla i trädgården varje vår.

Ett exempel på en vacker vårträdgård
Dessa blommor är perfekta för en tidig vårträdgård med delvis skugga, till exempel en rabatt runt ett träd. Samtliga är tåliga, tidigt blommande växter som är lätta att få tag på.

Låga, marktäckande växter
Dessa marktäckare sprider sig, så plantera dem med minst 15 cm mellanrum.
Primula är en perenn som finns i över 400 arter och i alla möjliga härliga färger.
Pensé är en snabbväxande ettårig växt som finns i många olika färger och färgkombinationer, bland annat med olika vackra mönster eller ”ansikten”.
Lobelia är en liten ettårig växt som blommar länge och ger hundratals blommor i olika vita, blå och lila toner.

Högre växter
Pärlemorfjärva är en tålig perenn som blommar tidigt med ljusblå klockblommor samlade i klasar. Stjälken blir 45 till 90 cm hög.
Julrosen har fått sitt namn av sina rosliknande blommor i vitt, rosa eller gult som blommar tidigt på våren, även om det fortfarande är snö på marken. Denna perenn blir omkring 40 cm hög.
Stiftvallmo är en perenn med praktfulla, klargula blommor. Den blommar tidigt på våren och blir ungefär 40 cm hög.

Registration

Bli medlem i vårt Bra Vardag och få exklusiva erbjudanden!

Bli medlem

Bekräfta dina kontaktuppgifter

För att slutföra din förfrågan, var god fyll i informationen nedan