Tre enkla spartips inför veckohandeln

Tre enkla spartips inför veckohandeln

När vi åker till mataffären är det lätt att låta oss ryckas med bland inköpen. Men om du håller dig till de här tre reglerna kommer du aldrig mer hem med mindre pengar i plånboken än du tänkt dig från början ...


När du gör dina veckoinköp kan det vara svårt att hålla sig till listan du gjort i förväg. Det är lätt att låta sig förledas av frestande erbjudanden i butiken, dina favoriträtter och det där lilla extra du kanske egentligen inte behöver. Och innan du vet ordet av har du lagt en mindre förmögenhet på matinköpen. Men det finns faktiskt en bot för det här. Så länge du håller dig till de här tre reglerna.

Lär dig att skilja på Sista förbrukningsdag och Bäst före

Det är skillnad på Sista förbrukningsdag- och Bäst före-datumen på matförpackningarna. Sista förbrukningsdag innebär att det kan vara farligt att konsumera livsmedlet efter det här datumet, och Bäst före innebär att kvaliteten inte är fullt lika bra om maten konsumeras efter angivet datum på förpackningen.

Många tar fel på det här och slänger mat som har passerat sitt Bäst före-datum, och gör sig alltså av med mat som fortfarande går alldeles utmärkt att konsumera.

Om du är nöjd med kvaliteten på maten och den precis har passerat sitt Bäst före-datum, finns det ingen anledning att ersätta den med något annat.

Smart tips: Merparten av alla matförpackningar som har öppnats måste förvaras i kylskåp. Maximal förvaring sker i kylskåp i 0-5ºC.

Lita på rester

Ett jättebra sätt att spara överblivna rester är att laga lite extra mat och sedan frysa in den så att du kan äta den vid ett senare tillfälle.

Både soppor, pasta och köttfärssås klarar sig utmärkt i fryspåsar, och om du fryser in dem i platt tillstånd kan du stapla dem ovanpå varandra, och får därmed mer plats i frysen.

Registration

Bli medlem i vårt Bra Vardag och få exklusiva erbjudanden!

Bli medlem

De blir en praktisk måltid när du har bråttom, och dessutom är det mer kostnadseffektivt att laga lite extra mat när du ändå håller på än att börja om från början, med nya matinköp.

Smart tips: Märk alltid matpåsarna innan du fryser in dem. Det kan nämligen vara väldigt svårt att se vad som finns i påsarna och förpackningarna i fryst tillstånd! Skriv vad som finns i, datumet maten läggs i frysen och hur många portioner den räcker till (t ex 1 x vuxen eller 2 x barn). På det viset kan du snabbt ha något färdigt till hungriga barn.

Undvik specialerbjudanden

Det är lika bra att erkänna det: alla har vi någon gång frestats av olika specialerbjudanden som pockar på vår uppmärksamhet i matbutiken. Frågan är bara om de verkligen hjälper oss att spara pengar?

Det gör de definitivt inte om du aldrig hade köpt varan om den varit till fullpris.

När du strosar runt i matbutiken och ser ett frestande specialerbjudande ska du alltid ställa dig själv frågan: "Hade jag köpt det här om det inte varit rabatterat? Om svaret är nej kan du lugnt fortsätta nerför gången. Du kommer att bli förvånad över hur mycket pengar du sparar varje vecka om du bara följer den här enkla principen.

Leta istället efter äkta värde för pengarna. Exempelvis YES Original diskmedel som är Sveriges drygaste diskmedel. Samtidigt som en billigare produkt självklart kostar mindre när du köper den, kostar den i själva verket mer per användningstillfälle, vilket blir dyrare för dig i längden.

Hur sparar du pengar när du handlar? Dela gärna med dig av dina bästa tips i kommentarsfältet nedan.

Aktuella produkter

Bekräfta dina kontaktuppgifter

För att slutföra din förfrågan, var god fyll i informationen nedan

Vinnare