Stora trädgårdskalendern: från januari till april

Stora trädgårdskalendern: från januari till april

Din trädgård lever – året runt! Följ vår kalender och lär dig de enkla, gröna knepen som får dina rabatter att blomstra.


Om man inte alltid har haft gröna fingrar kan lite hjälp på traven vara skönt i trädgårdsdjungeln. Det är inte lätt att veta när hur och var man ska ta tag i saker i trädgården. Med vår trädgårdskalender blir det lite lättare.


Januari

- Skaka regelbundet av tung snö från grenarna på dina buskar. Skydda stammarna på dina träd med gnagskydd, så att inte hungriga harar och rådjur kommer åt dem.

- Dröm och planera! Nu vilar din trädgård och detta är en perfekt tid för att läsa trädgårdsböcker och tidningar och hämta inspiration till våren och sommaren!


Februari

- Passa på att studera hur din trädgård fungerar på vintern. Kan du skotta överallt utan att det förstör några växter, eller bör du plantera annorlunda till våren?

- Tidiga frön som ska planteras ut senare i vår kan försås inne, som tagetes, pelargoner och lobelia.

- Om du har träd som du vill ta bort är februari en bra tid för att fälla dem. Ta experthjälp om trädet riskerar att skada något när det fälls.


Mars

- Plantera de första vårpenséerna i en fin kruka och ställ vid ytterdörren. De tål ner till åtta minusgrader.

- Tänk på att vårsolen kan bli stark för dina perenner och rosor. Skydda dem gärna med löv, granris eller säckväv så att inte solen lockar dem att tro att det är vår för tidigt.

- Om du inte redan gjort det - beskär dina fruktträd om det behövs och ta bort gamla grenar från dina buskar.

- Börja förgro frön som tar lång tid på sig att gro! Som selleri, purjolök, smultron och tomat.

Registration

Bli medlem i vårt Bra Vardag och få exklusiva erbjudanden!

Bli medlem

- Det första ogräset kan ge sig till känna nu, var beredd att ta bort det så snabbt som möjligt, det går lättare när de är späda.

- I mars kan temperaturen skifta kraftigt. Det kan ge sprickor i barken på unga träd. Skydda stammarna genom att linda säckväv runt dem. Var särskilt varsam med körsbär och plommon.


April

- Dags att dra igång på allvar! Börja med en ordentlig städrunda i trädgården! Bort med gammalt skräp för att ge plats åt nya skott.

- När snön har försvunnit, kratta gräsmattan så att du får bort löv, grenar och barr som har fallit ner under vintern.

- Kalka gräsmattan, dina rabatter och grönsakslandet när snön är borta. Det passar bra att göra när jorden är fuktig och suger åt sig bra.

- Räfsa bort gammal mossa.

- Om du vill ha färskpotatis till midsommar är det dags att förgro dem nu.

- April är en bra månad för plantering för många växter, som häckar, perenner och fruktträd. Även jordgubbar och rabarber går att plantera nu.

- Det går också bra att plantera ut krukodlade rosor och buskar så fort tjälen går ur jorden. Men glöm inte att skydda mot solen.

- Vill du ha flera av några av dina perenner är det tid att dela på dem nu.

- Plocka bort gamla, skrumpna frukter från dina fruktträd.


Skribent Ida Thunberg

Bekräfta dina kontaktuppgifter

För att slutföra din förfrågan, var god fyll i informationen nedan