10 inspirerande balkongidéer

10 inspirerande balkongidéer

Balkonglivet blir så mycket roligare med färg och växter. Göm betongen och gör uterummet till en plats att koppla av eller festa på, hela sommaren. Här får du 10 idéer på hur du kan pimpa balkongen.


Balkongen kan vara ett blåshål, ett avstjälpningsställe för bråte eller något alldeles underbart. Med några enkla, inspirerande idéer kommer din balkong att bli det rum du helst vill vistas i, oavsett väder och sällskap.

1. Rensa och kolla läge

Ta bort gamla läskbackar, trasiga möbler, burkar med petflaskor och så vidare. Du vet väl att balkong höjer värdet på vilken lägenhet som helst? Behandla den då som den förtjänar. Kolla förutsättningarna. Är det norr- eller söderläge? Det är viktigt att veta eftersom allt måste anpassas efter det. Behöver du parasoll för att skydda mot solen eller fleecefiltar för att stå ut i kylan? 

2. Höj underlaget och isolera

Ofta består balkonggolvet av trist, kall betong. Det gör enorm skillnad om du lägger på trätrall, plastplattor, konstgräs eller en plastmatta. Tjocka trasmattor kan vara sämre, eftersom de tar en evighet på sig att torka efter ett rejält regnväder. Är balkongsidorna hela eller är det spjälor? Det kan vara skönt att sätta tyg på insidan, både för utseendet och för att slippa insyn och vindar. Ett enkelt sätt är också att köpa en plastmatta som du fäster längs balkongräcket med snygga nypor.

3. Möblera

Tänk hellre smått än stort när det gäller balkongmöbler. Även om själva balkongen är stor är det trevligare att få plats med en till växt eller ett litet bord än fyra blaffiga baden-badenstolar. Bord som hängs på balkongsidan spar utrymme effektivt. En liten hylla rymmer snygga glasflaskor, blomboken och en vattenkanna.

4. Äntligen dags att pynta!

Nu har du återigen nytta av att veta om det är väst- eller ostläge på balkongen. Vissa växter passar bäst i halvskugga, andra blir riktigt maffiga i full sol hela dagen. Konsultera din lokala blomsterhandlare. Även om det kostar några kronor extra jämfört med standardutbudet i mataffären är det värt det - du får växter som passar just ditt balkongklimat och klarar sig längre. Tänk både höjd och bredd med växter. En tålig klematis kan klänga vackert längs sidan och upp mot taket, ett olivträd och ett par lavendel ger medelhavskänsla. Vill du snabbt klä in balkongen i grönt, plantera humle – växter med enorm kraft.

5. Bli hemmaodlare

Registration

Bli medlem i vårt Bra Vardag och få exklusiva erbjudanden!

Bli medlem

Förena nytta med nöje och plantera lite ätbart. Tre smultronplantor ger skördeglädje, liksom ett par potatisar i en hink med jord och en planta med busktomater. Snabbt och enkelt att köpa några kryddväxter i mataffären som du planterar om i fina lerkrukor. Basilika, mynta och rosmarin så fixar du både förrätt, drink och grillning. En bonus är att det doftar underbart.

6. Lys upp

En ljusslinga passar inte bara runt tallriset i advent, det får hela balkongen att bli mysigare under sena sommarkvällar. Komplettera med en rejäl lykta för ett blockljus och några små, färgglada ljusstakar för värmeljus.

7. Kuddar fixar myset

Minst en kudde per person. De är sköna både att sitta på och ha bakom ryggen. Lätta att variera med säsongens färger, ha marint ena sommaren och orientaliskt nästa. Inget ger så snabb effekt som kuddfodralbyte. Ikea, Green gate, Rusta och Lagerhaus har mycket att välja på.

9. Värmande filtar

Häng några mjuka filtar på ryggstöden. Då är det lätt att sitta kvar även när solen börjar gå ner och den svenska sommartemperaturen får oss att börja tänka ylle och fleece.

10. Snygg ask döljer

Köp en fin, vädertålig ask där du kan lägga lite bra-att-ha-grejer till balkongen. Till exempel solglasögon, en liten kikare, tändstickor, värmeljus, en kortlek, penna och litet block. Då slipper du springa in och leta när du behöver det.

Anna Holm

 

Bekräfta dina kontaktuppgifter

För att slutföra din förfrågan, var god fyll i informationen nedan