planera sommarens tradgard redan nu

Planera sommarens trädgård redan nu

Även om det fortfarande är vinter ute är det hög tid att börja fundera över vad du ska göra i trädgården till våren och sommaren.


Om du tycker att trädgården ser trist och livlös ut under de kalla vintermånaderna kan du redan nu börja planera inför vårens och sommarens trädgårdsprojekt.

Ett enkelt sätt att förnya trädgården är att köpa nya blommor, buskar eller kanske till och med ett litet träd. Eller varför inte satsa på några vackra amplar? Det gör susen i vilken trädgård som helst.

Här kommer några tips för dig som är sugen på lite mer avancerade projekt.

Trädäck
Efter alla trädgårds- och byggprogram i TV kanske du nästan har börjat tröttna på trädäck, men det kan faktiskt vara en väldigt lyckad idé om du har en lite större trädgård. Ett trädäck ska helst byggas på en solig plats, eftersom det gör att trallen håller sig fin mycket längre. Tänk dessutom på att välja en plats där det finns gott om utrymme för dränering och ventilation.

Hårda träslag är dyrare än mjuka, men med rätt behandling och underhåll kan du njuta av ditt trädäck i många år, oavsett vilken typ av virke du väljer. Det kan vara värt att satsa på rillad trall, eftersom det ger ett bättre fotfäste. Om du ska bygga trädäcket själv, besök en bygghandel som har allt du behöver till både grunden och själva trädäcket samt extra tillbehör som t.ex. ogrässkydd att lägga under trallen.

Stenpartier
Ett bra sätt att ta fram nya färger och former i trädgården är att anlägga ett stenparti. Det är inte lika avancerat som att bygga ett trädäck, men kräver ändå en del tid och pengar.
I stenpartier används små blommor, så fundera över vilka färger som ger bäst effekt och i vilken höjd blommorna bör planteras. Placera gärna stenpartiet nära huset så att du kan se det från fönstret, alternativt i närheten av uteplatsen.

Det är inte gratis att anlägga ett stenparti, så tänk på att välja en skyddad plats i trädgården. När det väl är på plats kommer du att kunna njuta av det i många år framöver. Granit, skiffer och andra stensorter finns i en mängd olika färger – mörkgrå, ljusgrå, gröna och bruna toner – så välj den färg du tycker är snyggast. Stenar är tunga, så det kan vara lönt att betala lite extra för att få dem levererade ända fram till huset.

Välj lågväxande blommor till ditt stenparti – olika sorters alpblommor är till exempel väldigt vackra. Var beredd på att behöva rensa ogräs lite då och då, annars finns det risk för att ogräset tar över och kväver de små blommorna eller slår rot under stenarna.

Stenlagda uteplatser
Stenläggning kräver lite mer jobb, men är ändå ett projekt man kan göra själv. Om marken behöver jämnas ut eller om det är problem med dränering eller befintlig rördragning under marknivå bör du dock anlita en fackman.

En stenlagd uteplats behöver inte vara jättestor – en liten plätt utanför altandörren eller en liten stenrundel på ett soligt ställe i trädgården räcker alldeles utmärkt. Men om du gärna bjuder hem folk och ordnar stora fester är det kanske läge att satsa på något större, med plats för rejäla utemöbler och grill.

Innan du bestämmer dig för vilket material du ska använda, titta gärna runt i andra trädgårdar för att få inspiration. Det finns massor av stenar och plattor att välja mellan, i olika färger, storlekar, material, strukturer och mönster, och slutresultatet kan bli väldigt varierande beroende på vilka val du gör.
Och för dig som vill ha det där lilla extra – varför inte bygga upp en mur med inbyggda sittplatser runt omkring själva uteplatsen?

Registration

Bli medlem i vårt Bra Vardag och få exklusiva erbjudanden!

Bli medlem

Bekräfta dina kontaktuppgifter

För att slutföra din förfrågan, var god fyll i informationen nedan