Grönt är skönt om vintern

Grönt är skönt om vintern

När det är grått, kallt och eventuellt lite vitt utanför fönstren så är det extra mysigt med ett grönskande, varmt hem.


Gröna, välmående växter kan göra underverk för ett hem. Ljuset som strilar och dansar på och kring deras blad, den lummiga och inbjudande känslan de skapar. Det finns egentligen inget dåligt med inomhusväxter... förutom det här med att de ibland inte verkar trivas så himla bra och så småningom helt tappar livsgnistan.

Här är några tips på hur du får dina plantor att trivas och frodas – även under vintern!


Vatten
Det som de flesta gör fel är att de övervattnar sina växter. Vattnar du för mycket så drabbas rötterna av röta, och det dödar dem. Och hur mycket vatten en växt vill ha varierar markant från planta till planta. Vissa kräver en jord som ständigt är fuktig medan andra kräver rejäl uttorkning innan den vill ha mer.

Bästa sättet att avgöra om en växt behöver mer vatten är att känna på jordytan. Om den är torr och lite hård, så vill den ha vatten. Om den är blöt och kladdig, så bör du avvakta och känna efter igen efter ett par dagar. En bra tumregel är att kolla dina växters jord två gånger i veckan. Och så fort du ser ledsna, hängande blad – fram med vattenkannan!


Ljus och luft
Precis som med vattnet, så varierar olika plantors behov mycket även när det gäller ljus. Vissa älskar att stå i direkt solljus, ampelliljan t ex, medan andra inte alls klarar av det och istället vill ha indirekt solljus eller till och med skugga (dracena och fredskalla t ex). Om en växt står för ljust så torkar och "bränns" bladen, och är det för dunkelt så växer den inte alls. Målet är att hitta idealiska platser i hemmet för varje planta. Sätt inte en blomma på ett ställe bara för att den passar där, då kommer den eventuellt inte finnas kvar så länge hos dig – sätt den på ett ställe där den trivs! På många växter man köper idag så är det ett litet klistermärke på krukan med text och symboler som talar om för dig vad just den typen av växt kräver, de kan vara bra att kolla innan man gör ett inköp.

Luft är en annan variabel att ha i åtanke. Håll dina växter borta från kraftig ventilation och varma element.

Registration

Bli medlem i vårt Bra Vardag och få exklusiva erbjudanden!

Bli medlem


Ohyra
Inomhusväxter kan dra till sig irriterande skadedjur och småflugor. Spinnkvalster, knott och ullsköldslöss t ex kan orsaka skada och kan komma att bli riktigt tråkiga att handskas med. Behandla jorden och plantan med särskilda medel, kolla upp med din lokala blomsteraffär eller på nätet vad som krävs för just dina växters åkomma. Ett enkelt sätt att bli av med småflugor från växter med stora , härdiga blad är att spruta dem med vatten blandat med några matskedar nedbrytningsbart diskmedel. Skaka ihop i en blomspruta och duscha topparna och undersidan av bladen.


Rengör
Växter, precis som ditt golv och dina möbler, behöver också göras rena regelbundet. Genom att försiktigt torka av dem med en fuktig trasa så stimulerar du deras tillväxt och de ser dessutom mycket finare ut efteråt. Enklaste sättet att rengöra inomhusväxter är att ställa dem i badrummet och duscha av dem med ljummet vatten.


Gödning
Plantor växer sakta under vinterhalvåret, så börja med att addera gödning precis när våren börjar glänta på dörren. Kolla upp vad dina olika växter behöver och läs instruktionerna noga.


Vad ska du ha för växter hemma?
Det finns ju en hel del att välja på därute, och det bästa är nog att pröva sig fram själv vilka plantor man trivs med att ha hemma, men som en liten välmenande skjuts på vägen avslutar vi med en lista på lättskötta växter!

- fikusar
- monstera
- cyklamen
- suckulenter
- kaktusar
- ampellilja
- filodendron
- croton
- silverkalla
- murgröna
- fredskalla
- epidendrum

Den blomstertid nu kommer, med lust och fägring stor – lycka till!


Fler lästips:
Pyssel för barn: dekorera egna muggar!
25-dagarskur för din hy i vinter

Bekräfta dina kontaktuppgifter

För att slutföra din förfrågan, var god fyll i informationen nedan

Bra vardag hårspecial!