Den djurvänliga trädgården

Den djurvänliga trädgården

Gör din trädgård härlig för både husdjur och människor!


Våra katter och hundar delar inte bara våra hem, de delar också våra trädgårdar. Därför kan det vara en bra idé att ta en titt på hur det ser ut i den egna trädgården och vad som växer där - ur ett djurperspektiv.

Har ni inget husdjur ännu men överväger att skaffa ett? Det är ett stort beslut att ta, kolla in våra tips och råd här.

Örter för skydd och skugga
Katter är måna om sin integritet och uppskattar svala ställen som de kan dra sig undan till. Stora buskiga örter är perfekta om man vill skapa ett kattvänligt gömställe.
- Perenna örter som rosmarin och lavender är bra att gömma sig under. Båda är dessutom bra mot loppor! Om du krossar några blad och blandar med kylt kokat vatten, så kan du spraya ditt djurs päls med det – funkar jättebra!
- Andra loppavstötande örter är renfana, kattmynta och polejmynta.


Hälsosamma växter

Här har vi samlat några förslag på stärkande örter med välgörande egenskaper, med en liten brasklapp om att man ska använda naturläkemedel med försiktighet, och det gäller djur likaväl som människor. Ring din veterinär om du har frågor kring detta.
- Hundäxing och gullbandsgräs är växter som hundar och katter älskar att knapra på. De är faktiskt hälsosamma, de har ett bra näringsvärde, gynnar matsmältningssystemet och kan fungera som laxermedel när de mår dåligt.
- Andra bra stärkande växter är persilja, murreva, gurkört och rölleka.
- Fänkål och mynta, särskilt pepparmynta, har extra gynnsam effekt på djurens matsmältningssystem och har även en lugnande effekt på nervsystemet.
- Äldre husdjur drabbas ofta av artrit och olika typer av inflammationer, och då kan selleri, vallört, persilja och även rölleka ha en lindrande effekt. Du kan hacka små kvantiteter av dessa örter och blanda i djurets vanliga mat vid behov.
- Risken för mask och parasiter kan minimeras om du adderar hackad timjan, oregano och rölleka i deras mat.
- Örter med hudvårdande egenskaper – som exempelvis timjan, kamomill, lavendel, marigold – kan ätas eller sprayas på pälsen för att hålla den glänsande. Om djuret har en hudirritation kan du även badda lite direkt på huden. För spray mixar du några blad med svalt kokat vatten och sprayar på med en blomspruta. Till skillnad från kladdiga oljor och salvor så är chansen betydligt högre att katten eller hunden inte slickar bort behandlingen.


Vackra växter
Härliga blommor lockar fjärilar och bin, men inte bara – dina husdjur gillar dem också!
- Många katter fullkomligt älskar kantmynta (Nepeta mussinii), som även kallas kantnepeta. Om de äter för mycket, kan de bli nervösa, oroliga eller sömniga, dock inte i samma utsträckning som om de hade blivit utav kattmynta (Nepeta cataria). Observera att kantmynta och kattmynta är två olika sorters växter!
- Kantmynta är en underbar planta att ha i trädgården, med aromatiska grå blad och lila blommor som attraherar bin.

Beställ hem ett gratis doseringsmått!

Beställ hem ett gratis doseringsmått!

Endast en beställning per år

Valt varuprov
Avmarkera varuprov
Varuprov redan beställt


Kattmynta gör sig väldigt bra i en hängande blomkruka. Här tipsar vi om hur du kan tillverka din egen:


Gör din egen kattmynta-korg

Du behöver:
Kattmynta-plantor (1-3 stycken, det beror på hur snabbt du vill att de ska växa och täcka själva krukan)
1x25 cm ampel med kedja, fodrad med kokosmatta eller björnmossa
1x25 cm trådkorg
Planteringsjord
Ekologiskt gödningsmedel
Starkt snöre

Så här gör du:
1. Blanda jorden med ungefär en tesked gödning.
2. Placera lite jord längst ner i ampeln med kokosmattan/mossan.
3. Placera plantorna och täck runt om med jord.
4. Vattna ordentligt.
5. Placera trådkorgen ovanpå ampeln, med botten uppåt. Fäst dem i varandra med snöret. Trådkorgen ska alltså bilda ett slags kattskydd för växterna!
6. Häng korgen så att dina husdjur inte kommer åt den på en solig plats, den behöver minst fyra timmars direkt solljus dagligen.
7. När dina växter börjat växa ordentligt, så kan du sänka ned korgen eller ställa den på marken. Tack vare korgen så kan inte katterna äta upp hela plantorna, men kan ändå komma åt en och annan av blommorna de älskar så mycket.
8. Ge dem en dos av gödningsmedel minst en gång i månaden.


Håll dina husdjur glada
Det finns flera andra sätt du kan göra din trädgård till ett härligt ställe för dina lurviga vänner.
- Ge dem en plats där de kan dricka i lugn och ro, det räcker med vatten i en skål men om du har lust och ekonomi för det så är en liten vattenfontän ett populärt alternativ!
- Kolla upp vad det är för kemikalier du använder där ute, och undvik snigelpellets som innehåller gifter – de kan lätt hamna i en katt- eller hundmage.
- Städa inte undan naturens framfart för fort, en gammal gren är roligt för hundar att leka med och för katter att stryka och klia sig mot!Bekräfta dina kontaktuppgifter

För att slutföra din förfrågan, var god fyll i informationen nedan

super trevlig artikel

  • Rapportera det här
Vinnare