Tulpan

Älskade tulpan

Finns det något härligare vårtecken än ett fång färgglada tulpaner på köksbänken? Men det gäller att sköta om dem kärleksfullt, annars slokar de snabbt.


För att få tulpaner att trivas och leva länge behöver du tänka på alltifrån inköp och frakt till hur du placerar och pysslar om dem där hemma.

Här är några tips och råd.

Köp med kvalitet
Det är inte för inte som vissa tulpaner är dyrare och även oftast är bäst att köpa hos blomsterhandlare. Där behandlas de i regel bättre, med god och rätt vattenhållning och placering. Tulpaner odlade i Sverige är också bättre ur miljösynpunkt.

Om du ändå väljer att köpa dina tulpaner i exempelvis en matvaruaffär, var då uppmärksam på om de står i vatten eller bara i tomma hinkar. Du kan frakta tulpanerna torrt. De blir då mjuka, men spänner upp sig så snart de får vatten.

Behåll emballaget
Väl hemma bör du börja med att snitta dina tulpaner någon centimeter när emballaget fortfarande sitter kvar, för att de lättare ska suga upp vatten. Tänk på att använda en vass kniv, annars riskerar du att täppa igen de små ”kärlen” som suger upp vattnet.

Sätt tulpanerna med sitt omslag i en vas som ger stöd runtom, men inte är för tight nertill. Då blir de raka och fina.

Vattna iskallt
Tulpaner älskar vatten, men är kräsna och vill bara ha det iskallt. Fyll därför på rejält i vasen, fast låt inte vattennivån gå upp till bladen. Då slokar de.

Registration

Bli medlem i vårt Bra Vardag och få exklusiva erbjudanden!

Bli medlem

Eftersom tulpaner dricker snabbt, vilket gör att det vatten som blir kvar också snabbt blir varmt, är det viktigt att regelbundet tillföra nytt, iskallt vatten. Några centimeter varje morgon kan räcka. Ett knep för att behålla kylan längre är att lägga i ett par isbitar.

Förvara svalt
Det är inte bara vattnet som ska vara kallt. Låt också tulpanerna stå så svalt som möjligt (gärna i kylen under natten), för längsta möjliga hållbarhet. Egentligen är normal rumstemperatur för varmt, så undvik i alla fall att placera tulpanerna över elementen. Ha dem alltså hellre på ett bord eller en bänk en bit in i rummet än på fönsterbrädet.

Förutom värmen är tulpaner även känsliga för drag och direkt solljus. Tänk också på att inte placera dem nära färsk frukt, eftersom den etylengas som frukter utsöndrar påskyndar tulpanens åldrande.

Med dessa enkla, kärleksfulla knep kan du öka livslängden på dina tulpaner med så mycket som upp till en vecka!

Skribent: Eva-Lotta Sigurdh


Fler lästips:
Vårens vackraste blommor
Allt om pelargoner

Bekräfta dina kontaktuppgifter

För att slutföra din förfrågan, var god fyll i informationen nedan

Bra vardag hårspecial!