Använd mindre, spara mer

DesktopImage
0
En sparsam användning av el och vatten skyddar både din ekonomi och miljön. Med dessa tips för hela ditt hem kan du spara både vatten och el samtidigt som du skyddar miljön.


1 - Vatten

Installera luftningsventiler på alla vattenkranar för att reducera vattenflödet, både i badrum och kök. Det är en liten tillsats som du lätt skruvar på kranarnas munstycke. Byt ut duschen mot en lågtrycksdusch. Denna billiga anordning blandar in luft i vattenflödet. Du kommer inte att märka någon skillnad, men vattenmätaren kommer att göra det. Dessa luftningsventiler kan minska din vatten- och elförbrukning för vattenuppvärmning med upp till 50 % (1)

Laga läckande kranar. Även med kranar som bara läcker lite, kan långsamt droppande växa till upp till 100 liter vatten per dag. Ett slöseri till ingen nytta. Laga dåliga kranar och se till att alla toaletter, apparater, duschar och badkar är i gott skick året runt.

Samla in kallt vatten. Tar det några minuter för vattnet att bli tillräckligt varmt för disk eller handtvätt? Låt inte bara det kalla vattnet rinna bort. Ha en kastrull eller flaska inom räckhåll och spara vattnet för matlagning eller för att vattna växterna.

√ Begränsa antalet kastruller och husgeråd som du använder vid matlagning. Ju mindre saker att diska, desto mindre diskvatten, el och tid. Du kan t.ex. torka av kniven för att använda den för olika grönsaker. Servera maten i kastrullerna istället för på uppläggningsfat eller i skålar. Skölj all disk i diskhon samtidigt för att spara vatten.

√ Om du har dubbel diskho, varför inte utnyttja den på bästa sätt när du diskar för hand. Fyll den ena sidan med varmvatten för blötläggning och disk. Fyll den andra hon med kallvatten för sköljning.2 - El och gas

Byt ut alla gamla glödlampor mot nya energisparande lampor. Idag är det de nya lamporna som gäller. Vare sig de är lågwattslampor eller energisparande, fluorescerande lampor så kommer du att spara mängder av energi.

Frosta av frysen regelbundet. Frysens slangar och väggar täcks av is efter en tid vilket gör att frysens kapacitet minskar betydligt. Frysen kommer att behöva mer elektricitet för att upprätthålla temperaturen. 3 enkla steg för att frosta av frysen: ät upp allt i frysen (före semestern t.ex.), ställ en balja på golvet framför frysen och en handduk runt om och låt frysens dörr stå öppen och stäng av strömmen. Efter 12 timmar ska frysen vara helt isfri och fungera som ny.

Justera värmepannan för vintern. Anlita ett proffs för att justera värmepannan en gång om året innan vinterkylan sätter i. Byt ut, eller rengör värmepannans filter, för maxkapacitet.

Justera uppvärmning av vattnet enligt säsongsbehoven. På sommaren kan du sänka värmen med flera grader utan att det bekommer dig det minsta.

Tvätta kläder i kallvatten. Tack vare en ny generation av tvättmedel kan du nu tvätta dina kläder i kallvatten. YES Non Bio® Coldwater är ett exempel - rena kläder och lägre elräkning.

Rent utan el. Dammsugaren suger upp dammet från dina golv men den suger i sig dina pengar också. Sopa istället, du sparar inte bara pengar utan håller dig i form också.

Håll värmen i styr genom att förbättra husets isolering. Täta fönster, mellanrum under entrédörrar och öppen spis utan lucka. Anlita en isoleringsexpert för en utvärdering. Åtgärda efter analys och informera ägaren om du är hyresgäst.


(1) datakälla: http://eartheasy.com/live_lowflow_aerators.htm

0

Lägg till en kommentar

Vi tror att du kommer att tycka om

Cookiemedgivande