Anlägg en örtagård

Anlägg en örtagård

0
Finns det något bättre än en väldoftande örtagård? Kryddväxter är tacksamma att odla, allt som krävs är sol och att du som odlare kontinuerligt skördar dem, eftersom kryddor växer så det knakar ju mer du plockar och använder dem.

Innan du läser vidare – du vet väl att du kan anmäla dig till BraVardag och få artiklar, tips och råd och delta i tävlingar? Anmäl dig här.

Odla dina örter nära köket eller grillplatsen så du snabbt kan fånga ett färskt knippe när du behöver. En örtagård är alltså inte bara vacker och väldoftande, den kan även ta din matlagning till nya höjder.

Tips! Lek gärna med formerna på kryddlandet. Bygg det geometriskt, uppbyggt som ett stenparti, som en labyrint, eller låt dem växa sig vilda och stora som ett väldoftande inslag bland dina andra blommor och växter.

Så skapar du en örtagård

  1. Många av våra vanligaste kryddväxter kommer ursprungligen från Medelhavet och trivs därför bäst om de står i ett varmt och soligt läge. De har inga höga krav på näringsrik jord, men den måste vara väldränerad. Börja med att gräva ur ett så stort område som du planerar att odla, och skapa bäddar för kryddorna. Planera gångar så du når överallt med lätthet.
  2. Att så egna kryddor är enkelt. Oregano, mejram och timjan är exempel på frön som ger snabbt resultat. Andra kryddor, som lavendel, rosmarin och fransk dragon, köper du med fördel som plantor i handelsträdgården.
  3. Vattna väl under etableringstiden. Men glöm inte att pollinerare lockas till blommorna. Spara en blommande rugge till fjärilar, humlor och bin – så blir kryddträdgården en njutning för alla.
  4. Den största risken för övervintrande plantor är att de ruttnar för att de blir stående i kall fuktig jord under vinterhalvåret. Bär in känsliga kryddor och låt dem övervintra inomhus. Och klipp ner risiga kryddväxter på våren, det kommer snabbt nya friska skott.

Nu är det bara att plantera kryddor

Nu när du vet grunderna för att lyckas med din odling ska du bara planera vilka örter du vill ha i din trädgård och vilka matrecept du ska använda dem till. Testa att odla klassiker som persilja, dill och gräslök, det är örter som du kan använda till många recept. Basilika och koriander är också väldigt användbara. Och vill du ha kryddor som växer så det knakar så planterar du mynta eller libbsticka. Lycka till!

Har du gröna fingrar och vill dela med dig dina goda råd?
Berätta för oss i kommentarsfälten nedan!

0

Lägg till en kommentar

Vi tror att du kommer att tycka om

Cookiemedgivande