Oregelbunden mens

Oregelbunden mens

0
Kvinnor kan uppleva oväntade blödningar någon gång. Kraftiga blödningar eller oregelbunden mens? Tala med en läkare. Håll koll på symptomen.

LÄR DIG ATT HANTERA OVANLIGA BLÖDNINGAR GENOM ATT KARTLÄGGA DIN MENS

Hur man känner igen kraftiga blödningar
Kraftiga blödningar kan leda till att du förlorar järn och gör dig anemisk (svag och trött). Om du är orolig, besök din läkare. Är du orolig över ditt järnvärde? Läs mer här om hur du höjer ditt järnvärde! Om du känner av något av nedan symptom, har du förmodligen kraftiga blödningar.

? Om din mens varar längre än sju dagar
? Om det är en kraftig mens som kräver många byten av bindor eller tamponger per dag (byte efter två timmar eller mindre)
? Om din mens kommer forsande (plötsliga ökningar av flödet) eller med klumpar
? Om du just har fött barn kan blödandet, när din mens kommer igång igen, vara kraftigare än innan du blev gravid. Om detta är fallet kan du behöva mensskydd med extra absorptionsförmågan eller prova bindor.

Hur man känner igen oregelbunden menstruation
Det är vanligt att menstruationer ibland är något oregelbundna (här kan du läsa mer om hur du får bättre koll på när mensen är på väg). Många kvinnor upplever oregelbundna menstruationer någon gång i sitt liv:

? Vid 9-16 års ålder kanske inte mensen kommer i tid under de första åren efter att den startat.
? Nära 35 års ålder kan cykeln bli kortare. 
? Efter förlossningen (om du ammar) återkommer dina menstruationer vanligtvis inte förrän du slutar amma.
? Vid 50 års ålder blir cykeln ofta kortare ju närmare klimakteriet du kommer och det är också vanligt att man missar menstruationer eller att blödningen blir lindrigare eller kraftigare.
 
De exakta orsakerna till oregelbundna menstruationer kan variera och är ofta helt normala. Men du är bäst på att bedöma vad som är normalt för dig. Se till att kartlägga dina symptom om det sker en plötslig förändring i dina menstruationers regelbundenhet och kontakta läkare. 

Hur du håller koll på dina kroppscykler
Att kartlägga dina menssymptom på en menstruationskalender eller månatlig cykel-kalender hjälper dig att förutse dina menstruationer, notera förändringar i din kropp och hitta eventuella premenstruella symtom. Anteckna alla förändringar du tycker är ovanliga (lär dig mer om menscykeln här), här nedan är några saker det kan vara bra att hålla koll på:

Hur lång är din mens?
Markera dagarna på din mens i en kalender. Den första dagen av din menstruation är också "Dag ett" på din månatliga cykel. Om du börjar kartlägga din cykel varje månad kommer du att se ett mönster. En normal cykel är 21 till 35 dagar. 

Hur kraftigt eller lindrigt är ditt flöde?
Om du har haft menstruationer ett tag vet du hur ditt flöde ser ut. Så håll koll på lindriga eller kraftiga blödningar och eventuella förändringar i färg och struktur, såsom klumpar och antalet byten av bindor eller tamponger.

Vad är din basala kroppstemperatur (BBT)? 
Få tag på en digital BBT- eller fertilitetstermometer från apoteket och en graf från din gynekolog och ta din temperatur det första du gör på morgonen. 

Eventuella ovanliga slidsekret (lägg märke till, mellan mestruationerna, förändringar i slidsekret, såsom färg och mängd, om det kliar eller luktar, vaginala smörjningsproblem, framvällande flöden)

Bäckensmärtor eller kramper, oavsett om de är kopplade till din menstruation eller inte.

Depression, humörsvängningar och irritabilitet


Fler lästips:
 
Humör under mens
Mensvärk

0

Lägg till en kommentar

Vi tror att du kommer att tycka om