Vad är IBS och hur lindrar man symptomen?

Vad är IBS och hur lindrar man symptomen?

0
Minst 20 % av befolkningen lider av IBS. Uppsvälldhet och diarré är vanligt. En omläggning av kosten hjälper. Läs guiden till en lugn mage.

Flera faktorer påverkar
Förr i tiden kallades IBS för stressmage. Idag vet man mer om diagnosens komplexitet. Visst påverkas magen till stor del av det som sker i hjärnan, och det blir än mer uppenbart eftersom många av oss kämpar med att få ihop vardagspusslet. Den stora boven är dock kosten och vår förmåga att bryta ner vissa livsmedel.

Kolhydraterna är boven
För de allra flesta med IBS är de kolhydraterna i maten som orsakar symtom. I Australien och USA jobbar man sedan en tid med nya kostråd som går ut på att eliminera livsmedel som innehåller FODMAPS. FODMAPS står för Fermenterbara Oligo-, Di-, och Monosackarider och Sockeralkoholer. Vanligen grupperas dessa efter fruktos, laktos, oligosackarider och sockeralkoholer. Gemensamt för livsmedel som innehåller FODMAPS är att de hos personer med IBS orsakar symtom då de inte bryts ner ordentligt i tunntarmen utan börjar jäsa i stället. När de sedan når tjocktarmen drar de vätska ut i tarmen eller tvärtom, och kan därmed orsaka både diarré och förstoppning. FODMAPS finns i många livsmedel bland annat frukt, grönsaker, mejeriprodukter, bröd, pasta och baljväxter.

Ellimineringsfas
För att prova om du mår bättre av att ta bort FODMAPS i din kost rekommenderas att först äta en vecka som vanligt och noggrant anteckna symtomen varje dag. Därefter är det dags att börja elimineringen, vilken vanligen brukar pågå i två veckor. Under den tiden sker fortsatt symtomdagbok för att kunna utvärdera om det blir bättre. Känner du symtomförbättring kan du prova att lägga till livsmedel igen. Prova då med en grupp i taget och kom ihåg att det är mängden som avgör, så tänk på hela dagsintaget. Ofta tolereras en liten mängd FODMAPS varje dag. Nedan följer en lista med livsmedel som är bra att välja och undvika i respektive grupp:

Fruktos
Välj: Banan (mogen), kiwi, apelsin, mandarin, ananas, papaya, nätmelon, honungsmelon, passionsfrukt, lime, citron, jordgubbar, blåbär, hallon
Undvik: Äpple, päron, fruktjuice, torkad frukt, honung, mango, persika, nektarin, vattenmelon

Lactos (mjölksocker)
Välj: Laktosfria produkter, hårdost, sorbet
Undvik: Mejeriprodukter, glass, messmör, mjölkchoklad, getost, fårost

Oligosackarider (vete- och baljväxter)
Välj: Rågknäcke, havre, glutenfri pasta, rispasta, risnudlar, ris, potatis, gurka, tomat, sallad, majs, morot, zucchini, röd paprika, gröna ärter, gröna bönor, aubergine, palsternacka, groddar, spenat, vattenkastanj, bambuskott
Undvik: Baljväxter, lök, vitlök, kål (alla sorter), jordärtskocka, kronärtskocka, sparris, rödbeta, broccoli, sharonfrukt


Sockeralkoholer (vanligast som sötningsmedel)
Välj: Sötningsmedel som inte slutar på -ol, samma frukter som under fruktos
Undvik: Blomkål, vattenmelon, avokado, svamp, sötningsmedel som slutar på -ol t ex xylitol

Övrigt
I tillägg till ovanstående lista är det tillåtet med kött, fisk, ägg, skaldjur, olja, smör, majonnäs, färska kryddor, kanel, ingefära, nötter och frön, kaffe 250 ml/dag samt vin 150 ml/dag.


Skribent: Sofia Antonsson, Leg. Dietist

0

Lägg till en kommentar

Vi tror att du kommer att tycka om