Ha inte huvudvärk i onödan

Ha inte huvudvärk i onödan

0
Du behöver inte leva med huvudvärk: här är tecknen att hålla utkik efter och behandlingarna som finns.

På något sätt har huvudvärk kommit att bli något som vi bara genomlider, vi tar en värktablett och pratar inte om det. Men om du tänker efter - när sökte du senast upp en doktor för en huvudvärk? När statistiken visar att en av fem personer världen över lider av kraftig huvudvärk på regelbunden basis (där dessutom 12% lider av migrän), så är det helt obegripligt att så många mår dåligt i tysthet. Särskilt som det i de flesta fall är något som är enkelt åtgärdat.


Vad är en huvudvärk?

All smärta i huvudet, oavsett om det är en långvarig pulserande värk, en dagslång molande värk eller en skarpskjutande kort smärta, kallas huvudvärk. Huvudvärken är indelad i två kategorier - primär och sekundär. Den primära varianten är när den uppstår av sig själv och den sekundära varianten är när den kommer till följd av en annan sjukdom.


Utlösare versus orsaker

Du har kanske genom åren kommit fram till när du äter choklad (eller tar ett glas rött, eller är stressad etc) så kommer det ofta en jobbig huvudvärk som ett brev på posten. Du har därför dragit slutsatsen att choklad (eller övriga exempel) ger dig huvudvärk. Fel! Så behöver det inte alls vara, för det som orsakar smärtan och det som utlöser den är två olika saker.

De flesta fall av primär huvudvärk är orsakade av faktorer "utanför huvudet", och dessa kan också delas upp i två grupper: muskulär och vaskulär.

Muskulär huvudvärk orsakas av spänningar i käke och nacke.
Vaskulär huvudvärk orsakas av problem i artär-nätverket mellan din skalle och huden på ditt huvud.

Färska akademiska studier inom det här området föreslår att vaskulär huvudvärk är ett slags migrän, medan muskulär huvudvärk är spänningshuvudvärk. Men det råder delade meningar och en viss förvirring, eftersom det är relativt vanligt att det visar sig att patienter med typiska migränsymptom undersöks och man upptäcker att orsaken är muskulär. Det bästa är alltid att uppsöka läkare om man är orolig.

Starta en hälsodagbok!
Att hålla dagbok över sin huvudvärk är ett bra sätt att få bättre koll på hur ofta man drabbas och vad som oftast tycks utlösa smärtan. Och om du i framtiden skulle kontakta läkare angående din huvudvärk, så är dina anteckningar en jättebra grund för hen när hen ska ställa en diagnos.

För varje huvudvärk bör du lista:
Datum och tid (när den började och när den slutade)
Huvudvärkens intensitet
Typ av smärta (molande, pulserande, stickande etc)
Om det fanns några föregående symptom, som t ex illamående
Tänkbara utlösare (Hade du ätit något särskilt? Precis motionerat?)
Vilken typ av värktablett tog du och hur många
Hjälpte värktabletten?
När det blev bättre - blev det bättre direkt, tvärt, eller var det halvbra en längre stund?

När bör du kontakta läkare omedelbart?
Om din huvudvärk kommer i samband med att du är svag i armar och ben, har suddig syn och/eller svårigheter att tala
Om du upplever att värken hör samman med något slags anfall
Om huvudvärken är ett resultat av en huvudskada
Om det är en plötslig stark huvudvärk som kommer från ingenstans på ett sätt du aldrig drabbats på förut
Om du dessutom har ont i nacken och har feber
Om huvudvärken blir stadigt värre trots värktablett

Vad har du för huvudvärk?

Förflyttar sig huvudvärken? Med en ibland mild, ibland intensiv och tryckande eller sammandragande typ av smärta? Om svaret är ja:

Spänningshuvudvärk. Många människor har problem med muskelrelaterade besvär, och det - precis som t ex dålig hållning, att sitta framför en dator hela dagen med fel typ av stol eller köra mycket bil - kan vara en underliggande orsak till att man ofta drabbas av spänningshuvudvärk.

Spänningshuvudvärk är också ofta ett tecken på att det är något som inte står riktigt rätt till med leder, muskler och nerver kring nacke eller käkled. Vanliga kännetecken på detta är:

- Att huvudvärken utlöses av rörelse i nacken, eller när man har nacken i en viss position
- Minskad rörelseförmåga kring nacke och hals
- En relativt blygsam, tolererbar smärta och i vissa fall i samband med yrsel eller illamående
- Ett förflutet med mycket huvud- eller nacksmärta
- Ett förflutet med t ex en whiplash eller liknande trauma

Det här med bihålor och huvudvärk: värken som vi vanligtvis hänvisar till som "sinushuvudvärk" (sinus är det engelska ordet för bihåla) är sällan kopplad till just bihålorna. De är egentligen spänningsvärk, men eftersom smärtan i de här fallen är centrerad under käkbenen så dras ofta slutsatsen att man har problem med bihålorna.Är värken mer allomfattande - i hela huvudet - och blir det värre när du rör dig? Om svaret är ja:

Uttorkning. Om du dricker för lite vätska under en dag så kommer du så småningom få ont i huvudet, det utlöser en smärtrespons i ditt huvud. När du tar en värktablett och ett stort glas vatten för att bota den här typen av värk, så är det högst troligt att det är vattnet och inte tabletten som gör att smärtan försvinner.

Är värken centrerad till en sida av huvudet, i kombination med illamående och kräkningar, med grav smärta och en tydlig gräns mellan start och slut? Om svaret är ja:

Migrän. Migrän är en huvudvärk, men all huvudvärk är inte migrän. Med det sagt, debatten är livlig kring vad migrän faktiskt är och vad som orsakar den. Det man vet är att kvinnor drabbas i högre grad än män (vilket tyder på att det är något hormonellt), att anfallen kan pågå mellan fyra och 72 timmar och att smärtan ofta är koncentrerad till en sida av huvudet (även om det finns undantag). Under migränanfallen så är man oftast extremt ljus- och ljudkänslig och kraftigt illamående. Det är inte ovanligt att man kräks i samband med anfallen.

Choklad och huvudvärk: en färsk brittisk studie visade att choklad utlöste migrän hos 41 % av de deltagande. Så har du problem med huvudvärk, kan det vara en idé att testa att göra ett chokladuppehåll under en period, det kan vara en avgörande faktor till din värk.

Vi råder dig också till att kontakta läkare om du har återkommande besvär. Det kan vara något så enkelt som att du behöver en ergonomisk stol på jobbet!


Fler lästips:
Skinande rent hem på prick två timmar!
 

0

Lägg till en kommentar

Vi tror att du kommer att tycka om

Cookiemedgivande