Flytningar vid graviditet

Flytningar vid graviditet

0
Du kan uppleva ökade flytningar under graviditeten, till följd av högre östrogennivå. Det är är normalt, men jobbigt. Så hanterar du det.

VAD GÖR MAN NÄR MAN HAR VAGINALA FLYTNINGAR?

Vad är det?
Precis som på insidan av munnen och näsborrarna är insidan av slidan täckt av slemhinnor, som kallas vaginala flytningar och produceras av kroppen för att fukta och rena slidan. Slem, som produceras i slidan under graviditeten, har som roll att skydda bebisen i magen från infektioner.

Hur bör det se ut?
Denna tunna, mjölkaktiga, milt doftande flytning är oftast klar i färgen, men kan se vit eller naturvit ut när den ses utanför kroppen (på dina underkläder eller toalettpapper).

Hur kommer det att utvecklas under min graviditet?
Hur mycket av det som finns och hur tjocka eller vattniga de är varierar från dag till dag Du kanske märker fluktuationer i mängden flytningar som produceras. 43 % av kvinnorna uppgav att de upplevde en ökning av flytningar under graviditeten. Mängden flytningar kan öka tills det är dags, ibland kan de bli ganska kraftiga. 

Hur hanterar jag det?
När kvinnor upplever flytningar tycker de att det är bekvämt att använda trosskydd, vilket skyddar deras underkläder och att hjälpa dem att känna sig fräscha och rena varje dag. 


När behöver jag tala med läkaren?
? Flytningarna kan plötsligt ändra färg (blir gula, gröna eller grå), lukt (stark eller dålig), mängd eller konsistens eller orsaka smärta, klåda eller brännande. Det kan tyda på ett underliggande problem som en infektion eller så kan flytningarna vara fostervatten. 

? När du upplever mindre blodförlust

? Tidigt i graviditeten kan nygravida kvinnor märka fläckar i sina underkläder. Det händer då ägget implanteras i livmoderväggen. I andra fall kan en irriterad livmoderhals resultera i mindre blödning, särskilt efter samlag. För vissa kvinnor uppstår de här fläckarna mer än en gång under graviditeten. 

Oavsett bör du kontakta din läkare eller söka medicinsk rådgivning närhelst blödning uppstår, särskilt i de senare stadierna av graviditeten, eftersom det kan tyda på problem med moderkakan som måste åtgärdas.

 

0

Lägg till en kommentar

Vi tror att du kommer att tycka om