Din mens efter graviditeten

Din mens efter graviditeten

0
Efter förlossningen, när kommer mensen igång igen och vad kan du förvänta dig när den gör det?

ö

En graviditet förändrar din kropp på många sätt och din menscykel blir ofta lite annorlunda efter att du har fått barn jämfört med hur den var innan.

Avslag

Innan vi tittar på mensen vill vi helt kort prata om de flytningar du kommer att uppleva under tiden direkt efter förlossningen. Dessa kallas avslag och består av blod och vävnad som kommer från såret i livmodern där moderkakan satt fast. Avslag får du oavsett om du har fött vaginalt eller fått kejsarsnitt.
Vi har massor av råd om hur du hanterar avslag, men det viktigaste är att känna till att om avslaget innehåller stora klumpar (koagler) måste du omgående informera barnmorskan eller läkaren.

När kommer jag att få min första mens efter graviditeten?

När den första mensen kommer efter en graviditet varierar från kvinna till kvinna och kan påverkas av om du ammar eller inte. Om du inte ammar kommer du förmodligen att börja menstruera inom sex till tretton veckor efter förlossningen. Om du ammar kan det hända att det dröjer ännu flera veckor eller månader tills mensen kommer tillbaka eller rentav inte förrän du slutar amma.

Hur kommer min mens att vara efter graviditeten?

En del kvinnor upplever att deras mens blir lite kraftigare, mer oregelbunden och eventuellt mer smärtsam när den kommer tillbaka efter att de har fått barn.
Informera din läkare om du blöder igenom en binda eller tampong i timmen under två eller flera timmar i följd, om du upplever att det plötsligt börja forsa ut blod, om det kommer stora blodkoagler eller om smärtan du upplever är betydligt värre än vad du är van vid jämfört med hur dina kramper tedde sig före graviditeten.

Kontakta oss

Vi vill gärna höra vad du har att berätta om mens efter förlossningen. Kanske kan dina råd hjälpa någon annan där ute?

 

0

Lägg till en kommentar

Vi tror att du kommer att tycka om