Diet & kost vid amning: Ät nyttigt

Diet & kost vid amning: Ät nyttigt

0
Bröstmjölken innehåller allt som nyfödda barn behöver. För bebisens skull behöver du inte tänka på vad du äter. Det är för din egen skull.

Att äta nyttigt och näringsrikt är lättare sagt än gjort när din bebis vill ha mat eller ren blöja stup i ett. Och inte blir det lättare av att ditt sömnkono ligger på rejält minus. Ofta blir en powerbar, en drickyoghurt eller kaffe och bulle den snabba lösningen när energin är låg.

Satsa hellre på mackor om du har ont om tid.Det gäller bara att välja rätt bröd och pålägg. En fullkornsmacka med makrillpastej på ger dig både omega-3-fett från fisken och folsyra och järn från fullkornsbrödet. Lägg till en påse färdigskalade minimorötter och ett glas mjölk, så har du en bra måltid med minimal arbetsinsats.

- Maten behöver inte vara varm och tillagad för att var näringsrik. Med tanke på amningen är det bättre att vila när barnen sover än att stå och laga mat. Men försök att inte fastna i sockerfällan, ät inte läsk och godis istället för mat, säger Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket.

Det är inte ovanligt att kvinnor som ammar får i sig för lite järn. Om du blir blek, trött, andfådd och får nedsatt immunförsvar kan du ha järnbrist.

- Livsmedelsverket rekommenderar inte kosttillskott, förutom folsyra som är viktigt om du planerar att bli gravid igen i framtiden. Våra rekommendationer är istället att äta en allsidig kost som innehåller de näringsämnen kroppen behöver, säger Åsa.

Vissa barn kan få magknip eller utslag som en reaktion på födoämnen i mammans kost, men ofta påverkas barnet inte alls av vad mamman äter. Om du misstänker att ditt barn reagerar negativt på något du får i dig, undvik det födoämnet en tid och prova sedan igen.

Du kanske har hört att man ska undvika koffein när man ammar, eftersom det gör att barnet har svårt att somna? Livsmedelsverket säger att mängderna koffein som finns i bröstmjölken är så små att de inte alls påverkar barnet, så njut av ditt kaffe utan oro.

Ät!

DHA

Ett omega-3-fett som finns i fet fisk som lax, makrill och sill.

Vitamin D

Finns naturligt i fisk och ägg. Mager mjölk, lättfil, naturell lättyoghurt och de flesta margariner är D-vitaminberikade. Solljus är också en viktig källa till vitamin D.

Folat/folsyra

Ät i grönsaker, bönor, kikärtor, linser, fullkornsprodukter, frukt och bär.

Järn

Finns i kött, leverpastej, blodpudding och fullkornsbröd. C-vitamin hjälper kroppen att ta upp järn, så ät gärna jordgubbar eller citrusfrukter efter maten.

Jod

Använd jodberikat salt, men salta inte mycket. Många mineral-, ört- och flingsalter är inte jodberikade. Läs på förpackningen.

Ät inte!

Hälsokostpreparat

När du ammar bör du vara försiktig med kosttillskott, örtprodukter, naturläkemedel och traditionella växtbaserade läkemedel, eftersom man inte vet om de kan vara skadliga för barnet. Använd inte sådana produkter utan att diskutera det med sjuksköterskan på barnavårdscentralen eller läkare.

Ginsengprodukter

Undvik dem helt. Var också försiktig med algprodukter som innehåller mycket jod. Höga doser jod kan vara skadligt.

Undvik viss fisk

Ät inte insjöfisk och fet fisk från Östersjön - de kan innehålla höga halter av miljögifter. En lista med fisk som du inte ska äta hittar du på Livsmedelsverkets hemsida. Du kan också få listan som sms.

- Det visade sig för en tid sedan att fler och fler gravida och ammande kvinnor undvek att äta fisk helt och hållet, eftersom det var så krångligt att hålla reda på vad man fick och inte fick äta. Men det är väldigt viktigt att få i sig de ämnen som finns i fisk, därför har vi skapat vår sms-tjänst, säger Åsa Brugård Konde.

Skribent Annica Andersson

 

0

Lägg till en kommentar

Vi tror att du kommer att tycka om