Barnmorskan knäcker fertilitetsmyterna

DesktopImage
0
Huvudstående, hostmedicin, tankens kraft och yoga. Råden som ska boosta fertiliteten är många, men vad är sanning och vad är myt?

- Jag måste säga att jag blir lite ledsen när jag hör tips, eller snarare myter, av det här slaget. Inom sjukvården är vi alltid uppdaterade på den senaste forskningen från hela världen. Om vi visste att det fanns något värde i råden skulle vi informera om dem, vi har naturligtvis inget intresse av att hålla det hemligt, säger Annett Johansson, barnmorska vid fertilitetskliniken på Karolinska Universitetssjukhuset.

Det är viktigt att komma ihåg att befruktningen är en mycket komplicerad process. Det är mycket som ska klaffa och det gör att det kan ta tid att bli gravid. För att öka förutsättningarna är det bra att äta varierat, sova ordentligt och motionera. Och att ha sex regelbundet.

Annett kommenterar några av de vanligaste myterna

Ät Bisolvon
- Det finns ingen forskning som visar att hostmedicin skulle öka chanserna att bli gravid.

Ta hälsokostpreparat, som till exempel rosenrot
- Vi brukar säga att man ska vara väldigt restriktiv med naturläkemedel när man försöker bli gravid. Många naturläkemedel är mycket potenta och det finns inte några vetenskapliga belägg för hur de påverkar hormonerna.

Tänk på något annat (alltså inte på att bli gravid)
- Den här myten gör mig nästan arg. Det är så fräckt mot alla som kämpar för att bli föräldrar.

Kvinnan måste få orgasm för att kunna bli gravid
- Stämmer inte alls. Det är spermierna som gör jobbet.

Man blir lättare gravid om man äter folsyra
- Om man planerar att bli gravid bör man äta folsyra, eftersom det minskar risken för ryggmärgsskador hos fostret. Men folsyra gör det inte lättare att bli gravid.

Yoga är bra för fertiliteten
- Mår du bra av att träna yoga så gör det! Mår du bra av att gå på spinning så gör det! Men det kommer inte att påverka din förmåga att bli gravid.


Extra tillskott av Zink ökar spermieproduktionen
- Det här är inte taget helt ur luften. Ny forskning visar faktiskt att det kan vara bra om mannen äter extra zink, men inte för att det ökar spermieproduktionen utan för att det gör spermierna lite rörligare.

Vad gör man om man inte blir gravid?
Ungefär 20 procent av svenska par är ofrivilligt barnlösa. Om man har försökt bli gravid i ett år utan resultat är det dags att vända sig till gynekologen för en utredning. Anledningarna till att befruktningen inte sker kan bero på många olika saker, men det finns också flera olika sätt att hjälpa naturen på traven.

Skribent Annica Andersson

0

Lägg till en kommentar

Vi tror att du kommer att tycka om