uppkopplad-bortkopplad

Uppkopplad = bortkopplad?

Många av oss tillbringar mer tid framför datorn än i umgänge med andra människor. På bara några år har datorn blivit en viktig och helt naturlig del av vår vardag. Men hur påverkas vi egentligen av att vara ständigt uppkopplade? Blir vi mer bildade och sociala, eller blir vi snarare mer verklighetsfrånvända? Vi bad teknik- och internetprofilen Kjell Eriksson dela med sig av sina tankar om dagens uppkopplade samhälle.


Oroade föräldrar och andra olyckskorpar hävdar att all den tid som vi lägger på att hänga på sociala medier och surfa runt gör oss verklighetsfrånvända. De påstår att vi umgås mindre i det "verkliga livet" och skapar oss en skev verklighetsbild. Hur ser du på det?

– Jag funderar mycket på vad datorn gör med oss och ser många fördelar. Ensamma människor kan plötsligt kommunicera med folk på andra sidan jorden. Man kan träffa vänner, inhämta information, vara med i debatter och framföra sin åsikt. Men vi blir lite lurade på kuppen. Folk som uttrycker sina åsikter på t.ex. Facebook eller Twitter skriver i affekt. Jag är likadan själv. Ibland kan jag skriva något på Twitter, lägga telefonen i fickan och ägna mig åt andra saker i ett dygn, för att plötsligt upptäcka att jag startat en hel debatt. Sociala medier är som ett enormt grönsakstorg: folk skriker åt alla håll men ingen lyssnar på riktigt.

– Jag skulle säga att datorn blivit ett sätt för oss att rationalisera vår vardag, ibland till det bättre men ibland till det sämre. När jag fyllde år fick jag mängder av gratulationer av vänner på Facebook. Någon vecka senare gick jag in och ändrade födelsedatum och fick lika många grattis igen, även från folk som gratulerat mig på min riktiga födelsedag. De tänkte inte ens på att jag fyllt år två gånger på en vecka. Det här visar just på rationaliseringen vi gör. Vi avhandlar gratulationen som ett ärende, utan att stanna upp och reflektera. Här bör vi stanna upp och fundera på hur vi kan förhindra att datorn gör oss fullständigt robotiserade.

Hur påverkar det oss att matas med filtrade instagrambilder, lyckliga Facebook-statusar och blogginlägg som visar upp en polerad sida av avsändarnas vardag? Klarar vi av att se detta för vad det är: utvalda delar av liv som antagligen är väldigt lika våra egna, eller hamnar vi i ångest för att inte själva vara lika lyckade?

– De sociala medierna tilltalar vår reptilhjärna. Vi vill känna oss sedda och bekräftade, få kärlek och uppskattning. Enkelt och basalt. De sociala medierna är där inne och äter på oss tror jag. Den flod av information som uppstått ställer höga krav på oss som människor. Vi har inte lärt oss att handskas med allt detta.

– Jag tror också att nätet kan få oss att glömma nuet. Du har en vacker solnedgång framför dig, men ägnar dig åt att titta på den i mobilen, fota och skicka ut den på internet. Mottagaren i sin tur, som kanske sitter och umgås med sina vänner, får plötsligt upp din bild, glömmer sina vänner och sitter istället och retar upp sig på att det finns någon som ser en vacker solnedgång. Två personer har då samtidigt förlorat nuet.

Vilka är enligt dig de största "farorna" med att vi skapar ett samhälle som bygger på att vi är uppkopplade?

– Jag tror det är att vi blir förblindade av att tro så mycket på teknikens under att vi glömmer att massor av saker inte behöver gå snabbare eller bli bättre med datorn. Inte allt. Jag har till exempel slutat med internetbanken och betalar mina räkningar med bankens kuverttjänst. Det går faktiskt snabbare.

Det finns också en risk att vi bortrationaliserar oss själva. Vi tror att vi kopplar upp oss mot varandra, men egentligen avskärmar vi oss och gör allt själva framför skärmen: bokföring, shopping, upplevelser...

Vilka är då de största vinsterna?

– Självklart finns det vinster också. Bara att kunna slippa höra någon gaffla om en vägbeskrivning där man ska svänga höger vid en bensinmack och leta efter ett stort träd och sen ta vänster vid avtagsvägen. Det finns massor av sådana småsaker. Jag brukar ägna mycket tid åt ”tutorials” på nätet om jag vill lära mig något. Jag kan arbeta med bilder, foton, musik och video; spela spel och alltid hitta någon att snacka lite skit med. Jag kan nå hela världen, ta del av andra kulturer och mer eller mindre göra en ny resa varje dag.


Kjell Erikssons blogg: http://kjellsblogg.se

Skribent: Karolina Modig

Registration

Bli medlem i vårt Bra Vardag och få exklusiva erbjudanden!

Bli medlem

Bekräfta dina kontaktuppgifter

För att slutföra din förfrågan, var god fyll i informationen nedan