Slappna av med hemmaspa!

Slappna av med hemmaspa!

När behovet av spa känns stort, men plånbokens omfattning desto mindre – ordna spabehandlingarna själv! Och gör det nästan lika bra. Stäng av mobilen och njut!


Vi stressar, skyndar och har tusen järn i elden. Hur ofta tar du på allvar hand om dig själv och låter kroppen och hjärnan varva ner och återhämta sig? Inte sällan hamnar vi istället i TV-soffan – vilket på sitt sätt kan vara avkopplande – men är inte alls lika välgörande kanske. Örtterapeuten och homeopaten Lisen Sundgren som har skrivit böckerna ”Lisens Örtspa” och ”Lisens Indiska spa” berättar för Bra Vardag varför vi inte ska glömma oss själva i vardagen.

– Det handlar om att ta hand om sig själv, att bli vacker är en bonus. Det viktiga är att man reflekterar över att ”jag ska ha det mysigt och skönt ”och bara vara, menar Lisen.


Gör egna produkter
Att pyssla om sig själv behöver inte heller innebära att du måste köpa en mängd dyra produkter. En dusch eller ett badkar och en balja för ett fotbad räcker. När det gäller ingredienserna till hemmagjorda masker och peelings kan du – om budgeten är låg – använda sådant du redan har hemma, som till exempel havregryn, honung, banan, avokado, kaffesump, sesaomolja, olivolja och salt. Se några av Lisens recept från boken ”Lisens örtspa” nedan.

Läs mer: Hemmagjorda skönhetsprodukter

Det finns alltid lite tid för spa
Det är lätt att skylla på att man inte har tid att slappa i badkaret en hel dag eller slänga ihop ansiktsmasker och peelingar, men enligt Lisen är inte tiden avgörande.

– En kvart eller två timmar spelar ingen roll. Har du bara en kvart hinner du lägga en ansiktsmask och göra ett fotbad. Har du två timmar hinner du lägga dig i badet och göra behandlingar. Även det lilla gör stor skillnad, berättar hon.


Mindfulness
När du väl sitter där med fötterna i det sköna fotbadet och en närande mask på kinderna, försök att slappna av och vara närvarande i stunden. Släpp allt som gör dig stressad.

– Det är så mycket fokus på att prestera och att ”vara någon”, så ibland måste vi få slappna av och bara vara människor. Det är jätteviktigt att stänga av mobilen och datorn. Sitt inte i fotbadet och sms:a, då kan du lika gärna strunta i det. Man får öva sig i att bara vara, för när vi slappnar av helt så går pulsen ned och produktionen av endorfiner, vårt lyckohormon kommer igång. Vi blir gladare och kreativare och mer lika oss själva igen, säger Lisen.


Badsalt med örter
Salt bevarar örternas dofter. Det är dessutom renande och bra för huden. Salt i fotbad gör fötterna mjuka. Gör egna vackra badsaltblandningar som blir både dekorativa, väldoftande och välgörande.

Registration

Bli medlem i vårt Bra Vardag och få exklusiva erbjudanden!

Bli medlem

Du behöver:
Havssalt, fint eller grovt
Färska eller torkade örter, mängd efter tycke och smak

Gör så här:
Blanda salt och örter i en glasburk. Låt stå minst 1 vecka så saltet hinner ta smak av örterna. Sedan är badsaltet färdigt att användas. Tillsätt 1-5 dl per bad beroende på hur salt bad man önskar.


Äppelkind
En söt och god ansiktsmask med rivet äpple. Receptet låter mer som ingredienserna till en äppelkaka, men blir en uppfriskande, stimulerande och sammandragande mask.

Du behöver:
1 litet äpple
1 blötlagd aprikos
1 msk pumpafrön
1 msk honung
1 äggvita

Gör så här:
Riv äpplet och hacka aprikosen. Lägg alla ingredienser i en skål. Mixa med mixerstav så allt finfördelas. Lägg masken på ren hud. Låt verka 10 minuter. Skölj med ljummet vatten.

Lisen Sundgren är en örtterapeut och klassisk homeopat, verksam på Rosendals trädgård där hon bland annat håller i örtvandringar och kurser. Hon har skrivit böckerna ”Lisens Örtspa” och ”Lisens Indiska Spa”.


Skribent Jenny Thorell

Fler lästips:
Förändra ditt synsätt, bli mindre stressad
Därför ålderskrisar vi

Bekräfta dina kontaktuppgifter

För att slutföra din förfrågan, var god fyll i informationen nedan

Vinnare