Så får du din vilja igenom

Så får du din vilja igenom

Kan du också känna att du bara måste få bestämma vissa saker, men inte alltid vet hur du ska göra för att lyckas? Tankeläsaren Henrik Fexeus är expert på kommunikation och tipsar om hur vi ska gå till väga.


Som liten hade Henrik Fexeus svårt att fatta sociala koder. Han minns sin längtan och viljan att förstå. Han vägrade att acceptera och såg istället till att han lärde sig vad kommunikation innebär på ett djupare plan än vad många av oss andra har koll på.


– Jag har lärt mig att kommunikation är föränderlig och även om jag kanske gör något färre misstag än de flesta andra så gör jag inte alltid rätt jag heller.

Han titulerar sig som tankeläsare. Han har skrivit ett antal böcker om ordlös kommunikation, om hur vi påverkas och påverkar, och låg bakom tv-serien Hjärnstorm i två säsonger. Just nu turnerar han med föreställningen Sinnescirkus, en illusion om tankeläsning som får publiken att häpna och skratta.

Henrik Fexeus kan många knep som kan få oss att påverka vår omgivning. Först och främst funkar retoriken, vetenskapen som Aristoteles beskrev som konsten att finna det som i varje situation är ämnat att övertyga.

– Retoriken finns där, man ser den och den är välformulerad i både tal och skrift. 

Förutom det så finns det en hel rad subtila faktorer som påverkar vad vi människor gillar och vilka beslut vi fattar.  Vi påverkas av hunger, temperatur, lukt, färg och andra sinnesintryck.

– Försök styra miljön när du ska påverka någon. Du kan vinna halva slaget eller åtminstone komma en bra bit på vägen om personen du ska påverka gillar situationen, säger Henrik Fexeus.

Det är också bra att förstå att vi människor tycker om auktoriteter. Vi har gärna någon att se upp till och litar ofta på dem som verkar kunna och veta sin sak. 

– Det är något som sitter kvar i oss sedan vi var små och hade mamma och pappa som visste hur världen fungerade. Det känns tryggt om någon har på sig vita rocken och förklarar vad som gäller.

Men hur gör man när man tar på sig vita rocken?

– Man kan till exempel trycka upp visitkort och kalla sig för expert i kommunikationsfrågor, skrattar Henrik Fexeus.

Ja, det var ju ungefär så det gick till när jag hittade honom så varför inte?

Sist men inte minst tipsar han om vikten av hur vi beter oss mot den vi vill påverka. 

– Vi människor lyssnar på människor vi tycker om och allra bäst tycker vi om oss själva. Därför letar vi efter folk som är som vi är.

Det betyder alltså att vi är mer benägna att lyssna på dem som är som oss, som uppför sig som oss och beter sig som oss. Det kan vi utnyttja när vi vill få vår vilja igenom.

Registration

Bli medlem i vårt Bra Vardag och få exklusiva erbjudanden!

Bli medlem

5 tips:

1. Prata på samma sätt 
2. Röra oss på liknande sätt 
3. Hålla samma tempo i beteende, prat och rörelser
4. Försöka närma oss personen ytterst subtilt utan att det blir genant uppenbart att vi härmar.
5. Skapa en känsla av att vi är lika, tycker lika och beter oss lika.

– När du uppnått ett medvetande om att ni är likadana och att ni tänker likadant, då borde ni också tycka likadant vilket gör att du kan påverka den andra med din vilja, säger Henrik Fexeus och tipsar om sin bok ”När du gör som jag vill” som handlar om påverkanstekniker.

Läs gärna den och lycka till med att få din vilja igenom!

Lisa Carpevi

 

Bekräfta dina kontaktuppgifter

För att slutföra din förfrågan, var god fyll i informationen nedan