raw-food-diet

Raw food diet: Fördelar & mer

Du har säkert hört talas om Raw Food. Rå mat. Men kan man leva på det? Jodå, de frälsta menar till och med att det är det bästa sättet om man vill uppnå maximal hälsa, prestationsförmåga och skönhet.


Raw Food går i stort ut på att leva på råkost för att undvika de ohälsosamma och farliga ämnen som gömmer sig i mycket av vår mat. Att producera billig mat som håller länge kräver, som vi alla vet, fusk. Mat pumpas med kemikalier, färgämnen och andra tillsatser som skadar både människa och miljö.

Raw Food-dieten består av frukt, grönsaker, färska juicer, nötter, frön, örter, svamp, groddar, sjögräs, alger, alltså naturlig mat som ger maximal näring. Anhängarna menar att det ger mental och fysisk styrka, ett skarpare intellekt och bättre kreativ förmåga. Dessutom blir kroppen friskare och starkare och hyn klar och ren.

Man går alltså tillbaka till att äta så som människan gjorde för länge sedan. Dessutom får den mat man stoppar i sig inte hettas upp till mer än 42 grader, för då förstörs viktiga enzymer som finns i den råa kosten. De som har fastnat för dieten menar att de får i sig de vitaminer, mineraler, spårämnen, antioxidanter och livsviktiga ämnen som kroppen behöver och att detta är det enda rätta om vi vill må bra och få en jord och miljö som håller länge.

Livsstilen sprider sig snabbt i västvärlden. Hollywoodkändisar som Demi Moore, Pierce Brosnan, Prince, Sting, Uma Thurman och Alicia Silverstone har alla anammat Raw Food-tanken.


Vad säger kritikerna?

Registration

Bli medlem i vårt Bra Vardag och få exklusiva erbjudanden!

Bli medlem

Raw Food är en extrem variant av kosthållning och många dietister menar att den leder till näringsbrist i längden. Experter hävdar också att upphettning av mat är bra eftersom värmen förstör skadliga ämnen som finns i växter, grönsaker och baljväxter. De enzymer man räddar genom att inte hetta upp maten dör ändå när de når vårt tarmsystem.

Den som vill testa Raw Food bör fundera igenom sitt kostupplägg ordentligt. Det är viktigt att veta hur man ska kombinera maten för att få i sig maximalt med näring. Att ge sina barn enbart råkost är inte att rekommendera. Under åren de växer behöver de allsidig kost för att få i sig sitt dagliga energiintag. Men att undvika halvfabrikat som dignar av socker och tillsatser och istället ge sina barn naturlig mat är förstås bra.


Sugen på att prova

Är du sugen på att testa Raw Food, men känner dig tveksam till att utesluta lagad mat helt och hållet, byt ut ett av dagens mål mot råkost, eller satsa helt enkelt på att öka ditt intag av grönsaker, blad, frukt och nötter. Kanske leder det till att du känner dig piggare, att du går ner lite i vikt eller att du får ett lättare samvete?


Skribent Anna Kleinwichs Magnusson

  Logga in för att kommentera

Pampers Baby-Dry Pants är en grym blöja!

Pampers Baby-Dry Pants är en grym blöja!

"

Helt underbar och grym blöja! Passar alla tillfällen. Även att den blir full så blir de inte som ett kompakt paket under byxorna! Vi är jätte! Nöjda och har bytt till Pampers baby-dry

"

av panelmedlem
Nushkii

Nyttig plockmat
Nyttig plockmat
5

Nyttig plockmat

You have already participated to this slideshow
Pampers Baby-Dry Pants beskrivning

Pampers Baby-Dry Pants beskrivning

"

Håller med! Vi är väldigt nöjda med blöjan. Mjuk, smidig, torr och bra passform skulle jag absolut använda för att beskriva den.

"

av panelmedlem

Pampers Baby-Dry Pants supernöjd

Pampers Baby-Dry Pants supernöjd

"

Kul att se en sammanfattninga av alla ord som lämnats :-) Mjuk, bra passform och bekväm är mina favoriter! Har köpt dessa blöjor flera gånger under testets gång, är supernöjd med dom!!

"

av panelmedlem