Puberteten: En guide för mammor

Puberteten: En guide för föräldrar

Hur du ger din dotter det stöd hon behöver under puberteten.


Puberteten är en kritisk fas i livet för flickor, präglad av massor av förvirrade känslor och tvivel på sitt eget värde. Faktum är att en ny Always-enkät avslöjar att mer än hälften av alla flickor (56 procent) förlorar självförtroendet under puberteten.

För att hon ska förstå att detta är en absolut normal fas i livet som hon går igenom, behöver din dotter massor av uppmuntran, bekräftelse och stöd av dig. Att prata igenom saker hon funderar på och oroar sig för, inte bara hjälper henne att känna sig stolt över sin egen kropp och att fatta sunda beslut, det är även ett tillfälle för dig och din dotter att förstå varandra bättre.

Se till att hon vet att du alltid finns där för henne
Jobba på att skapa en god kommunikation med din dotter. Börja med att låta henne förstå att du alltid är redo att prata närhelst hon behöver. Och här är det jätteviktigt att komma ihåg att "prata" också innebär att verkligen lyssna på det hon har att säga.

Försök att dra dig till minnes vad du oroade dig för och funderade över när du själv var tonåring. Vad tyckte du var för pinsamt att prata om? Vad önskar du att dina föräldrar hade berättat för dig då? Eller vad gjorde dom som fick dig att må bättre då? Det hjälper dig att kunna relatera bättre till den fas i livet som din dotter går igenom just nu. Genom att prata öppet med din dotter om dessa saker, hjälper du henne också att ta ansvar för sin egen hälsa och att fatta bra beslut när hon växer upp.

Vi har massor av bra råd och tips om hur du pratar om puberteten med din dotter och vad för frågor hon kan tänkas ställa.

Var tidigt ute
Alla människor tenderar att klara saker bättre om vi upplever att vi är förberedda på dem. Detta betyder att det är bäst att du inte väntar för länge med att prata om puberteten med din dotter, var hellre ute lite för tidigt än för sent.

Registration

Bli medlem i vårt Bra Vardag och få exklusiva erbjudanden!

Bli medlem

Detta är extra viktigt om din dotter verkar komma tidigt in i puberteten. Och även om du aldrig kan veta exakt när din dotter kommer att få sin första mens, vi vet att flickor kan börja menstruera redan vid åtta års ålder.

Bygg upp hennes självförtroende
Utan tvivel minns ni från er egna pubertet, att självkänslan och trivseln med den egna kroppen kan drabbas negativt. "Mina bröst är för små." "Mina bröst är för stora." "Mina armhålor stinker av svett!" "Har man hår där?"

Du kan inte vifta med ett trollspö och få all hennes osäkerhet att försvinna, men du kan stärka henens självförtroende så fort tillfälle ges. Du kan också hjälpa henne med mer praktiska frågor som kroppsdoft och att hitta en behå som sitter bra.

En tung fråga
Du kan hjälpa din dotter att hantera de förändringar som följer i pubertetens spår.

Viktuppgång är en av de förändringar som unga flickor kan tycka känns mest jobbigt att kämpa med. Det är jätteviktigt att du får din dotter att förstå att det är helt normalt att gå upp i vikt och att fullvuxna kvinnor har mer kroppsfett än flickor.

Att äta nyttigt och träna regelbundet är bra, att oroa sig över att man är lite kurvigare är det inte.

Har du några tips?
Vi vill jättegärna veta vad du gör för att stötta din dotter genom hennes pubertet. Kanske dina råd kan vara ovärderliga för någon annan.


Bekräfta dina kontaktuppgifter

För att slutföra din förfrågan, var god fyll i informationen nedan

Vinnare