Preventivmedel när du har fått barn

Preventivmedel när du har fått barn

Det har gått ett tag sedan du behövde fundera preventivmedel. Här följer en snabb guide över dina alternativ


Som nybliven mamma har du händerna fulla och preventivmedel är ofta det sista du grubblar över. Men eftersom din menscykel är på ingång igen, är det dags att börja fundera över det – såvida du inte vill bli gravid igen väldigt snart.
Och glöm inte att även om dina egna tankar redan har börjat kretsa kring att skaffa ytterligare ett barn, så är det viktigt att ge din kropp tid att återhämta sig efter graviditeten och förlossningen.

Du kan bli gravid när du ammar.

Av alla myter som florerar, är myten att du inte kan bli gravid när du ammar en av de mest bekymmersamma. Fel, för det kan du.
Hormoner och mjölkproduktion avgör när du får din första mens. Om du inte ammar alls eller inte ammar länge, börjar du som regel menstruera igen efter 6–13 veckor. Men det kan också dröja flera månader. Som regel brukar du få din mens inom tre månader efter det att du slutat amma.

Preventivmedel

Din barnmorska eller läkare brukar ofta ta upp frågan om preventivmedel innan du lämnar BB, men då är huvudet fullt av så mycket annat att det ofta är det sista du grubblar över just då. Bättre i så fall att ta upp det med din husläkare när du får tillfälle.
Det finns massor av alternativ du kan välja mellan, från kondomer och spiraler till pessar. Vad du väljer beror helt på vad du själv föredrar.
Om du ammar kommer förstås det att ha betydelse för ditt val. Kombinationspillret till exempel, påverkar din mjölkproduktion, och är förmodligen inte det bästa alternativet. (Minipillret påverkar inte mjölkproduktionen men en liten och oskadlig mängd progesteron kommer att överföras till ditt barn via bröstmjölken.)

Registration

Bli medlem i vårt Bra Vardag och få exklusiva erbjudanden!

Bli medlem

Förändringar i din menscykel

Efter graviditeten blir din menscykel ofta väldigt annorlunda jämfört med hur den var innan du blev gravid. Menstruationerna kan vara kraftigare eller lindrigare eller mer oregelbundna.
Missa inte våra råd om din mens efter förlossningen.

Vi vill gärna höra av dig

Kontakta oss gärna om du har att dela med dig av angående preventivmedel efter förlossningen.

Bekräfta dina kontaktuppgifter

För att slutföra din förfrågan, var god fyll i informationen nedan

Vinnare