Koll på trendmaten

Koll på trendmaten

Kokosvatten, gojibär, hampaolja och vetegräs, har du koll på den senaste trendmaten? Vad är det egentligen och varför ska man äta den? Bra vardags dietist reder ut begreppen.


Växande hälsotrend
Vi svenskar blir allt mer hälsomedvetna. Andelen som tränar ökar och lopp som Vsaloppet och Stockholm Maraton är fulltecknade på nolltid. Samtidigt tänker vi mer på vad vi äter och är snabba på att anamma mattrender. Vi tränar som aldrig förr och många gym har sortiment med mellanmål anpassade för en hälsosam livsstil. Juicebarer ploppar upp i varje gathörn och ibland är det svårt att ens uttala ingredienserna i smoothies och juicer. För att reda ut begreppen följer här en liten ordlista på exotiska bär, gröna pulver, och drycker som är trendiga just nu och gör underverk för hälsan.

Kimchi - är en traditionell koreansk fermenterad rätt som ofta baseras på salladskål. Kimchi innehåller mycket kostfiber, är kalorisnålt och rikt på C-vitamin och karoten.

Kokosvatten – Kokosvatten är den klara vätska som, om kokosnöten får mogna, så småningom stelnar till en vit massa. Kokosvattnet består till 95 procent av vatten, resten är näringsämnen och mineraler som vitamin B, C, fosfor, kalcium och zink. Kokosvatten är extra rikt på kalium och kallas ibland för ”naturens egen sportdryck”. Forskare har dock inte lyckats påvisa att kokosvatten skulle vara bättre än någon annan återhämtningsdryck.

Vetegräs - är ett livsmedel som framställs från hjärtbladen av vete. Det säljs som juice eller pulverkoncentrat, serveras frystorkat eller färskt. Det innehåller klorofyll, aminosyror, mineraler, vitaminer och enzymer. Påståenden om hälsoeffekterna av vetegräs handlar om att ge extra näring att ha unika läkande egenskaper, men detta har inte vetenskapligt bevisats. Vissa odlar och gör egen juice av vetegräs i sina hem. Vetegräs innehåller inte gluten.

Chlorella - är en av naturens mest näringsrika växter och består till cirka 60 procent högvärdigt protein. Den innehåller alla aminosyror, alla vitaminer, alla mineraler samt de essentiella fettsyrorna omega-3 och omega-6. Den innehåller dessutom mer klorofyll än något annat livsmedel i världen och basar kroppen genom att höja pH-värdet.

Registration

Bli medlem i vårt Bra Vardag och få exklusiva erbjudanden!

Bli medlem

Hampaolja – kan användas som både kosttillskott och skönhetsprodukt. En matsked per dag ger dagsbehovet av omega-3 för vuxna. Oljan kan ge positiva effekter på blodvärden, hud, hår och leder. Den kan med fördel användas som hudvårdsprodukt då oljan är mild.

Gojibär – kommer från växten bocktörne som blommar juni-juli i Sverige. Bäret har länge använts i den kinesiska läkekonsten. Det innehåller vitaminer, mineraler och antioxidanter bl a xantofyllen zeaxantin som har en viktig funktion i att skydda ögats celler.

Acaibär – kommer från Acai-palmen som växer i central- och sydamerika. Acai innehåller 30 gånger mer polyfenoler än rött vin och 3-6 gånger så mycket polyfenoler som blåbär. Färsk acai har ett ORAC värde (antioxidantvärde) på 184 µmolTE/g vilket kan jämföras med odlade blåbär på 32 och vilda blåbär på 61 µmolTE/g. Acai går att äta torkade eller som pulver att tillsätta i en smoothie.

 

Skribent: Sofia Antonsson, Leg. Dietist

Fler lästips:
Raw Food, kändisdieten som sprider sig över västvärlden
Det goda i livet – saker som piggar upp en deppig dag

Bekräfta dina kontaktuppgifter

För att slutföra din förfrågan, var god fyll i informationen nedan