Paul-1_590x350

Matlagningstips för ett hälsosammare liv

Cancerfondens ambassadör, stjärnkocken Paul Svensson ger dig tipsen


Kort Fakta

Namn: Paul Svensson

Mest känd för: Enligt Paul själv - glad på alla bilder. Han är även kock, inspiratör, planetskötare och en av Cancerfondens stolta ambassadörer.

Aktuell med: Podcast om grönlivstil

Ålder: 42

Familj: Sambo, tre barn

Paul Svensson är stjärnkocken med en förkärlek för den enkla och naturliga maten. Pauls matfilosofi är tydlig: det handlar om hållbarhet - för miljön och för vår hälsa. Mat som vi och naturen mår bra av. Paul är hemmahörande på restaurangen på museet Fotografiska i Stockholm. Han är också kokboksförfattare, engagerad i projekt för en bättre skolmat och han lagar mat i SVT Gomorron.

Målsättningen med ambassadörskapet för Cancerfonden är att avdramatisera matlagning som en väg till bättre hälsa:
– Jag vill få folk att känna glädje och upptäcka att det inte behöver vara besvärligt och plågsamt att ändra till en mer hälsosam livsstil. Tvärtom kan det vara lustfyllt. Matlagningen blir så mycket roligare och aptitligare om grönsaken får vara huvudråvaran och köttet tillbehöret, säger Paul Svensson.

BraVardag passade på att fråga Paul om några av hans bästa vardagstips.

Hur började ditt intresse för mat?

Det var slumpmässigt. Jag blev placerad som kock i flottan och blev helt tagen av konsten bakom matlagning.

Var trivs du bäst, på Fotografiska eller i tv-köket?

Jag trivs på båda ställen. Det är kontrasterna som gör livet spännande.

Hur ser en hälsosam livstil ut för dig?

Det är en livstil som är bra för kroppen och naturen. Att äta en mer vegetabilisk mat och mindre rött kött är direkt sjukdomsförebyggande och men också mer njutningsfullt för kropp och själ. Dessutom är det hållbart för naturen!

I din bok, ”Pauls Kök”, finns det bland annat grilltips. Vilken grönsak lägger du helst på grillen?

Registration

Bli medlem i vårt Bra Vardag och få exklusiva erbjudanden!

Bli medlem

Helst en blandning av växter över och under jord. Då rotfrukter erbjuder djup, sötma och mjällare textur medans växter ovan gjord erbjuder fräshör och konsistens. Att bygga en vegetabilisk grillmåltid kräver även ett veg protein och en hejdundrande sås.

Hur viktigt tror du det är med ekologiska råvaror, måste allt vara ekologiskt?

Jag tycker det är avgörande för människan att äta mat som växer naturligt utan bekämpningsmedel och konstgödsel och dessutom är det långsiktigt för natur och biologisk mångfald. Man glömmer ofta bort att insekter och bin som är så viktiga för pollinering tar mycket stryk av bekämpningsmedel. Därför är det så viktigt att välja säsongsenligt och ekologiskt.

Vem får laga maten hemma hos er?

Det gör jag när jag är ledig. Vilket innebär att min sambo Camilla lagar den mesta maten

Vilken är din favorit i skafferiet för varje säsong, varför?

Man finner nya favoriter varje år och säsong. Men nåt jag alltid har i skafferiet är ekologisk olivolja för det är den absolut bästa smakförstärkaren av grönsaker.

Vad lagar du en stressig vardag när det måste gå snabbt?

En riktigt god pasta.

Hur får man barnen att äta nyttigare/grönsaker?

Det har helt och hållet med presentation och konsistens att göra. Prova gärna samma grönsak men i olika former. Kokt, stekt, rå, riven, ångad, ugnsbakad. De brukar alltid gilla någon form. Sen handlar det om att inte blanda. Presentera som vid en taco måltid och på fint porslin. Det ska se lyxigt ut.

Vad är ditt bästa tips för ”fredagsmyset”?

Antipasti och pinxtos - alltså plockmat. Det går hem i alla former. Där måltiden inte är så färdig sydd.

Vad är ditt hemliga knep för att lyckas i köket? Hur kan man bli mer kreativ?

Man ska sluta tänka på traditionella rätter. Välj en grönsak i säsong en grym sås som ni gillar så passar nästan alla protein sorter till detta.

Nu kan du också bli en mästare på det hälsosmma köket, tävla om att vinna Pauls kokbok ”Pauls Kök – en grönare livsstil” och många andra fina priser här!

Bekräfta dina kontaktuppgifter

För att slutföra din förfrågan, var god fyll i informationen nedan