Fem sätt att bygga upp ditt självförtroende

Fem sätt att bygga upp ditt självförtroende

En självsäker kvinna är nästintill självlysande. Lifecoachen Robin Marvel berättar hur du kan också kan bli det (om du inte redan är det, så klart!).


Robin Marvel är författare och expert inom självutveckling. Hon blev mamma till sin första dotter när hon var väldigt ung och Robin bestämde sig redan då för att bli en bra förebild för henne. Sedan dess har tiden gått och Robin är numera mamma till fem (!) döttrar mellan tre och arton år gamla, och hon talar från egen erfarenhet när hon nu hjälper andra att bygga upp självkänsla och självförtroende. ”Lär dig att se det vackra i varje del av dig själv”, råder hon. ”Praktisera mina fem enkla dagliga självförtroendeboost-steg och du ska se att du får ett mer tillfredsställande och positivt liv!”.

1. Konstatera varje dag att du är fantastisk
"Du är en fantastisk, vacker och komplett människa - oavsett din barndom, dina nuvarande eller tidigare val”, säger Robin. "Se till att ta en liten paus varje dag för att bekräfta ditt värde. Titta på dig själv i spegeln och konstatera högt för dig själv att du är bra och viktig och värd allt bra i din väg. Om det känns lite konstigt i början, och om du int riktigte tror på det du säger, så är det helt okej. Självtvivel är vanligt. Men det är oerhört viktigt att du byter ut det tvivlet och självfördömandet mot acceptans”.

2. Dress for success
Minns du senast du klädde upp dig, fixade håret grundligt eller när du gjorde dig riktigt knock out-snygg inför en fest, och hur fantastisk du kände dig i den stunden? Robin poängterar att du inte behöver klä dig likt en supermodell i en glamourös tidning, snarare att om du bara lägger lite mer möda på den lilla skalan så gör det stor skillnad. ”Vakna och stig upp, borsta tänderna och håret, lägg på mascara och lite rouge. Och lev inte ditt liv enbart iförd utstretchade och urtvättade gamla kläder”. Robins eget recept på dressed for success är ett par välsittande snygga jeans och en krispigt fräsch t-shirt.

3. Uppdatera din Glada lista
”Du vet när du står i kassan på en affär, och du är superstressad, och så tar kunden framför dig fram tio olika artiklar hon vill byta eller göra ett återköp på… då är det dags att ta fram sin Glada lista!”, säger Robin. Glada lista? Ja, det är alltså en lista på ett tiotal saker som gör dig lycklig eller bara får dig att le. Kanske kan det vara att du alltid har din favoritglass liggandes i frysen när du kommer hem från jobbet, eller kanske tanken på att din fina blomma i vardagsrummet som så länge varit döende äntligen har fått nya skott. Gör en mental lista, uppdatera den dagligen, påminn dig själv om vad som gör dig glad i vardagen. När du ändrar fokus till det som gör dig glad och tillfreds, så lyfter det ditt humör och byter ut negativ energi till positiv energi.

4. Var en bra person
Robin tror att vara snäll mot andra är en tvärsäker och enkel väg till att bygga det egna självförtroendet, för det är ett sätt att ge sig själv kontrollen. ”Att vara en bra person och snäll mot andra visar vad du är för slags människa. Det ger dig också möjlighet att positivt påverka och göra avtryck i andra människors liv och starta en våg av vänlighet, förhoppningsvis inspireras andra av din vänlighet och positiva attityd”. Le mot hen bredvid dig i busskön, håll upp dörren för dem bakom, skriv ett vykort till en gammal vän, släpp in väntande bilar i din fil när du kör bil!

5. Lär, väx, utforska
Försök att utmana dig lite grann varje dag, det bygger upp din självkänsla. Våga kliva lite utanför din egen bekvämlighetszon. Var modig. ”Jag brukar alltid säga till mina barn att världen är så vansinnigt stor, och så full av möjligheter att de aldrig någonsin ska behöva känna sig begränsade”, säger Robin. ”Ingenting är omöjligt!”. Om du kommer på dig själv med att vara i en negativ spinn och full av självkritik, ta ett djupt andetag och backa, lyssna på dig själv, och byt ut det negativa kring det du ser som ett problem mot något positivt.


Har du några särskilda knep eller en egen taktik för att vända en negativ spiral till en positiv? Hur peppar du dig själv när allting känns åt skogen? Livet går upp och ner hela tiden för de flesta, så dela gärna med dig av dina erfarenheter och tips i kommentarsfältet.


Fler lästips:
Chokladkaka i mikron på 10 minuter
En smoothie om dagen håller doktorn borta 

Registration

Bli medlem i vårt Bra Vardag och få exklusiva erbjudanden!

Bli medlem
Bekräfta dina kontaktuppgifter

För att slutföra din förfrågan, var god fyll i informationen nedan