Dra ner på tempot – så växlar du ner

Dra ner på tempot – så växlar du ner

Under många år levde Karin Lilja för sitt arbete. Hon jobbade jämt – och älskade det. När kroppen och en besvärlig graviditet satte stopp tog livet en ny vändning.


Tillsammans med sin man och sina barn flyttade Karin från hetsen i Malmö till lugnet i Höör och blev mer ekonomisk både när det gällde pengar och tid. Av erfarenheterna blev det en bok “Växla ner – 77 sätt att leva bättre på mindre”. 

– Den största skillnaden nu är att jag mår bättre, jag har nästan aldrig migrän längre, säger hon.

Karin Lilja älskade sitt arbete. Inte ens när hon fick sitt första barn hade hon en tanke på att varva ner. Det var först när hon blev gravid för andra gången och drabbades av svår foglossning som hon insåg orimligheten i det liv både hon och många andra levde.

- Jag blev sängliggande i åtta veckor och märkte hur hela vårt samhälle är gjort för snabb konsumtion, tidningar, radioprogram, tv-program. Mina vänner hade inte tid att träffas heller utan jäktade bara omkring. Jag fick perspektiv på saker och ting där i sängen, säger hon.

När barnet var fött bestämde sig Karin för att ta en lång mammaledighet och verkligen känna efter hur hon ville leva, vad som var viktigt. 

Resultatet av funderingarna blev att hela familjen lämnade Malmö för ett betydligt billigare – och lugnare - boende i Höör, samtidigt som Karin började frilansa som reklamskribent. Plötsligt hade hon tid och möjlighet att prova på saker hon tyckte var spännande och roliga.

- Det är ju inte tiden i sig som är viktig utan vad man gör med den, säger hon. När jag låg där i sängen hade jag inte så mycket nytta av tiden, men det hade jag nu.

I ungefär den här vevan läste Karin och hennes man och en ny amerikansk trend - downshifting – och insåg att det ju var precis det här de själva höll på med. Karin fick kontakt med ett bokförlag och våren 2009 kom hennes bok ut, ”Växla ner – 77 sätt att leva på mindre”. 

Att hoppa av ett så kallat framgångsrikt liv mot en lugnare tillvaro skapar olika reaktioner hos omgivningen. Vissa blir provocerade av Karins tomma kalender, andra tror att hon är en misslyckad skribent, ”en loser” som inte lever som hon gör av fri vilja.

- Det är lite suspekt att ha en massa tid, men jag bryr mig verkligen inte om vad folk tycker, säger hon och skrattar. Människor projicerar så mycket av sina egna drömmar och sin egen ångest på mig och det kan jag inte göra något åt.

Sedan finns det de som tycker att även avkoppling är en tävling.

- Ibland möter jag människor som säger ”Ja, tänk vad bra det är att ta det lugnt. I lördags bakade jag surdegsbröd i flera timmar och oj, vad skönt det var.” Då vet jag inte vad jag ska säga.

Om man nu känner att ens liv rusar förbi utan kontroll och vill göra en förändring, i vilken ände ska man då börja? Karin Lilja menar att första steget är att verkligen lyssna på sig själv, se över vad i livet man kan vara utan och vad man vill lägga mer tid på. Vill man resa, vill man ägna mer tid åt sin trädgård, vill man läsa böcker? Man kan inte göra allt, i alla fall inte på samma gång.

- Man måste börja vara lite egoistisk. Måste man skjutsa till alla barnens träningar, måste man gå på alla släktmiddagar? När man börjar sålla frigörs tid för eftertanke. 

När man sedan kommit fram till vad man vill är det dags att se hur man ska kunna förverkliga det. Den största fasta kostnaden är ofta boendet. Går det att bo billigare? 

- Alla kommuner har konsumentrådgivare som man kan ta hjälp av. Konsumentverket har också bra information och verktyg. Tv-programmet Lyxfällan kan också ge bra idéer om vad man kan spara på. 

Den största vinsten familjen Lilja gjort på att byta hets mot lugn är bättre hälsa. Karin har nästan aldrig migrän längre. 

- Och så tycker jag att vi har en fin sammanhållning i familjen. Vi har tid att vara tillsammans och att lyssna.

Registration

Bli medlem i vårt Bra Vardag och få exklusiva erbjudanden!

Bli medlem

Karin Liljas tips för ett nerväxlat liv


1. Prioritera både när det gäller tid och ekonomi. Vad är dina egna drömmar och vad är omgivningens?
2. Se över fasta hushållskostnader; boende, el, sophämtning, bil.
3. Utnyttja gratis kultur; bibliotek, kyrkokonserter, studiebesök. Det finns massor av roliga saker att göra som inte kostar pengar.
4. Satsa på bra kvalitet på kläder och ärv av varandra.
5. Handla genomtänkt efter inköpslista 2-3 gånger i veckan. När man storhandlar finns risk att man köper varor som inte används eller hinner bli dåliga.
6. Laga mat från grunden. 


Ninni Schulman

 

Bekräfta dina kontaktuppgifter

För att slutföra din förfrågan, var god fyll i informationen nedan