Under press

Under press

Tävlingsidrott kan skapa riktigt intensiv nervositet – och inte bara för barnen. Hur hanterar man som förälder att se sina barn vinna och förlora?


Om du någonsin stått i en gymnastiksal eller på en utomhusläktare med dina naglar djupt inborrade i handflatorna, då vet du exakt vad vi menar med att det kan vara väldigt psykiskt påfrestande att vara förälder till ett barn som idrottar. Det är viktigt att du lär dig hantera den stressen, inte bara för din egen skull utan även för ditt barns – de kanske inte gör som du säger, men de tar med största säkerhet efter det du gör.

Var rädd om dig själv
Många föräldrar är mycket bättre på att ta hand om övriga familjemedlemmar och betydligt sämre på att ta hand om sig själva. Men det är faktiskt så, att om du tar hand om dig själv och mår bra, så kan du hantera all typ av stress mycket bättre – oavsett om det är en deadline på jobbet eller att du är sen till din dotters fotbollsmatch. Det betyder att du ska se till att få tillräckligt med sömn, motionera lagom, äta sunt, dricka mycket vatten och undvika koffein och socker (de två kan göra dig extra skakis om du redan är nervös).

Glöm inte psyket! Många finner ro och lugn genom meditation, men en enkel paus i form av tio minuters tystnad i ensamhet hjälper det med.

Glöm inte att andas
Många av oss andas "fel" när vi är under press. Testa att placera din hand på magen, andas in djupt genom näsan. Din mage ska röra sig när du andas in. Håll andan några sekunder och andas sedan sakta ut igen.

Beställ hem ett gratis doseringsmått!

Beställ hem ett gratis doseringsmått!

Endast en beställning per år

Valt varuprov
Avmarkera varuprov
Varuprov redan beställt

Var en bra förebild
Ett tecken på att man är en riktig kämpe är förmågan att studsa tillbaka efter en förlorad match eller en inte så lyckad prestation, helt enkelt att fortsätta arbeta hårt mot målet fastän det är lite motigt just där och då. Här kan du som förälder verkligen göra skillnad genom att vara en bra förebild. Som till exempel:

- Heja och peppa alla barn, inte bara ditt eget
- Håll saker i rätt perspektiv
- Håll dig lugn och positiv, oavsett om det grå bra eller dåligt
- Underminera inte tränaren, även om du inte alltid håller med hen
- Lev inte ut dina egna sportdrömmar genom ditt barn
- Se till att ditt barn vet att du älskar hen, oavsett hur hen presterar inom idrotten

Dela dina egna erfarenheter och tips med andra föräldrar
Har du en framtida olympisk atlet där hemma? Blir du ett nervknippe när det är dags för uppvisning eller match, eller är du cool som en filbunke? Dela gärna med dig i kommentarsfältet nedan.

Klicka här!

Bekräfta dina kontaktuppgifter

För att slutföra din förfrågan, var god fyll i informationen nedan

Vinnare