10 detoxkurer som du VILL göra under det nya året

10 detoxkurer som du VILL göra under det nya året

0
Vad sägs om en hälsosam gör-om-mig för hela kroppen? Varför inte ge allt du har, från ditt hem till din väska, en detox när du ändå är i gång? Här får du tips och råd.

Efter allt ätande och firande är det inte så konstigt att vi känner oss manade att detoxa i januari. Vi vill ju känna oss peppade inför det nya årets utmaningar. Men tänk om vi kunde sätta ribban lite högre och ge hela livet en riktig utrensning? Testa våra smarta idéer så får du ny livslust till våren!

1. Detoxa … din kropp

Detox är ett begrepp som cirkulerar över hela nätet. Men låt oss vara ärliga: Såvida man inte ska genomgå ett medicinskt ingrepp, finns ingen annan detox för kroppen än den lever, njurar, hud och lungor själva klarar av.

Men visst kan du detoxa din kost och livsstil för att hjälpa din kropp att prestera toppresultat. Om du brukar ha svårt att hålla träningsrutiner och nyårslöften, då är det dags att prova något nytt.

TIPS: Spika en tid i ditt dagliga schema när du tycker att det funkar att träna hemma, i parken eller på gymmet. Hitta sedan en aktivitet som passar just den tidpunkten. Att hålla sig till samma schema varje dag gör det enklare att göra det till en vana.

2. Detoxa … din hjärna

,p>Meditation kan vara ett utmärkt sätt att rensa bort små orosmoln varje dag. Har du aldrig provat att meditera? Det finns ett stort utbud online och appar som Headspace och Mindfulness, som utformats av två svenska yogainstruktörer.

TIPS: Gör dig redo att meditera genom att hitta tid och plats där du kan sitta bekvämt och verkligen koppla av. Välj ett utrymme hemma där du slipper störande ljud och föremål. Om du till exempel kan höra tvättmaskinen dunka när du sitter i soffan, välj sovrummet i stället

3. Detoxa … ditt hem

Det är lätt att skjuta upp en stor utrensning till vårstädningen. Men så här års bjuder även minimalistiska hem på en salig röra med lådor och kartonger. Ordning och reda är bra för ditt välbefinnande, så varför inte passa på att fixa röran när det ändå är för kallt eller vått för att gå ut?

TIPS: Ställ en låda vid ytterdörren där du kan lägga saker som du inte behöver och som du kan ge bort. När lådan är full kan du packa ihop sakerna och ta dem till närmaste välgörenhetsbutik. Låt lådan stå kvar i hallen så att den är redo att fyllas med fler saker.

4. Detoxa … din väska

Var snäll mot din rygg och låt din tunga väska få en utrensning. En sortering på tio minuter ger en mer välformad, snyggare väska och större chans att hitta nycklarna när vi behöver dem.

TIPS: Håll dig till en av varje och samla ihop alla små saker som läppbalsam, näsdukar och handkräm i en liten miniväska så att de inte far runt och blir ofräscha längst ner i väskan.

5. Detoxa … dina kostnader

Efter jul och nyår brukar vi dra åt svångremmen. Men visst är det svårt att skapa köpvanor som håller? Sätt dig ner en kväll och skriv en lista på hushållets alla intäkter och utgifter. Genom en enkel kartläggning får du snart en bättre överblick så att du kan hålla koll på din ekonomi.

TIPS: Tänk på att billiga hushållsprodukter kan bli dyra köp i längden, eftersom du behöver mer av produkten för att nå önskade resultat. Håll dig till supereffektiva produkter som Yes, där lite räcker länge.

6. Detoxa … ditt sociala liv

Har du kört fast i mönster och går till samma gamla ställen? Eller kanske ännu värre: Går du sällan ut och träffar vänner längre? Då är det dags att ge din fritid ett lyft.

TIPS: Hitta en ny hobby och aktivera dig under det nya året. Det kan vara allt från något avkopplande till att lära nytt, att prova något nytt kan vara att du går en kurs, deltar i en grupp eller idrott. Så träffar du nya människor.

7. Detoxa … din garderob

Har du kläder som bara hänger, som du inte har använt på flera år? Överfulla garderober gör det enkelt för mal att frodas bland alla orörda tröjor och förstöra dina älsklingsplagg. En utrensning kan vara på sin plats.

TIPS: En garderobsdetox gör det lättare på morgonen att hitta rätt kläder, men även att se vad du verkligen behöver när vårmodet kommer ut i butikerna. Om du avskyr att kasta kläder, kan du i stället byta kläder med dina vänner. Så får ni en kul kväll hemma samtidigt som ni återvinner och får en ny look utan att det kostar något!

8. Detoxa … ditt jobb

En ”makeover” av ditt jobb kan ge dig ett välmående bankkonto, men även ett bättre självförtroende och privatliv.

TIPS: När du vill börja jobba efter föräldraledigheten kanske du även vill byta karriär eller söka nytt jobb inom samma yrkesfält. Det är alltid bra att sätta upp dina slutmål innan du drar i gång planerna.

9. Detoxa … din kost

Om du har börjat att motionera mer så är det ett perfekt tillfälle att strama upp din kost. På vintern, när vi spenderar mycket tid inomhus, äter vi ofta för att vi känner oss uttråkade. Därför är det viktigt att se till att alla mellanmål och snacks är så hälsosamma som möjligt.

TIPS: För en kostdagbok i en vecka så upptäcker du snart när du äter mer än du behöver – och ofta kokar det ner till mellanmålen! Försök att ha hälsosamma snacks och tilltugg hemma så att du alltid har något när du känner dig sugen.

10. Detoxa … din tid med familjen

När man är hemma är det lätt att man ägnar en stor del av tiden åt hushållsarbete när barnen sitter med läxor eller hänger med kompisar. Men tänk hur härligt det känns att till exempel åka skidor ihop eller resa iväg så att ni får mer tid tillsammans. Varför inte sätta av tid och göra något tillsammans varje helg, året runt?

TIPS: Allt får inte bara kretsa kring barnen – försök att få lite kvalitetstid med din andra hälft. Att till exempel gå ut på kvällen är nyttigt för ert förhållande.

Har du provat Yes? Varför inte dela dina upplevelser genom att skriva en recension?

0

Lägg till en kommentar

Vi tror att du kommer att tycka om

Cookiemedgivande