Fem enkla sätt att skydda dina tänder

satt-skydda-dina-tander
0
Det handlar inte bara om socker. Syror som är vanliga I mat och dryck kan också skada dina tänder. Följ dessa enkla steg för att skydda ditt och din familjs vackra leenden.

När du handlar mat, har du alltid din familjs bästa I åtanke. Men det är inte alltid lätt att göra det rätta, speciellt när skadliga substanser är gömda I maten.

Ta våra tänder till exempel. Det är inte alltid det mest uppenbara sakerna likt kolsyrade drycker och liknande saker som vi ska oroa oss för, vi måste också göra hälsosammare val vad gäller frukt, juice och salladsdressing.

Det är inte endast socker som orsakar tandsten och skadar tänderna. Syrahaltiga livsmedel och drycker kan också korrodera emaljen som skyddar våra vackra vita tänder.

Även tilltugg som torkad frukt och stärkelsehaltig mat, som vitt bröd, kan lätt fastna mellan tänderna, vilket i sin tur kan leda till skador på tandköttet.

Skador på tandköttet och en försvagad emalj är vanligt bland människor i alla åldrar, men alltför ofta ignoreras problemet. De flesta vuxna har någon form av tandköttssjukdom och en ny studie visar att nästan en tredjedel av alla vuxna mellan 18 och 35 år har försvagad emalj.

Så hur gör du för att handla smart och undvika skador på tänderna?

Byt ut: Kolsyrade drycker och fruktjuicer
Mot: Vatten eller mjölk

Kolsyrade drycker och fruktjuicer är rika på syra och kan korrodera emaljen över tid. Mjölk är å andra sidan packad med proteinkasein som hjälper till att skydda mot syra som produceras av plackbakterier.

Byt ut: Söta desserter
MOT: Ostbricka

Det är ett frestande alternativ men de söta desserterna är packade med socker, och definitivt inte bra för tandemaljen. Servera istället ett välsmakande ostfat. Det hjälper till att neutralisera syran från huvudrätten.

Byt ut: Fransk salladdressing
MOT: olivolja

Sallad hjälper till att hålla munnen ren och kräver mycket tuggande vilket ökar salivproduktionen och i sin tur ger ett naturligt skydd mot karies. Men inte fransk salladdressing som innehåller vinäger. Använd istället olivolja.

Byt ut: kaffe
MOT: grönt te

Kaffe kan pigga upp men det missfärgar och bildar fläckar på våra tänder. Varför inte brygga en härlig kanna med grönt te istället? Grönt te innehåller antioxidanter och motverkar också skadliga bakterier.

Byt ut: manuell tandborste
MOT: Oral-B elektrisk tandborste

En elektrisk tandborste gör rent långt mycket bättre än en manuell tandborste kan. Oral-B Genius 8600 är en supersmart elektrisk tandborste som ger dig vitare tänder från första dagen, och denna Black Friday kan du lägga vantarna på en under ett special-erbjudande. För att krydda detta kap, har vi samarbetat med Elgiganten, för att erbjuda dig ett presentkort värt upp till 400 SEK när du köper någon Oral-B elektrisk tandborste för 890 SEK eller mer.

Vilka livsmedel undviker du för att ta hand om dina tänder?

Dela med dig i kommentarerna nedan.

1. 50% of population in the UK, Bartlett 2013
2. J Dent. 2013. Prevalence of tooth wear on buccal and lingual surfaces and possible risk factors in young European adults. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24004965

0

Lägg till en kommentar

Vi tror att du kommer att tycka om

Cookiemedgivande