Fem enkla sätt att skydda dina tänder

DesktopImage
0
Det handlar inte bara om socker. Även syror som är vanligt i mat och dryck kan skada tänderna. Följ de här enkla stegen för att skydda dina familjemedlemmars vackra leenden

När du handlar mat har du alltid familjens bästa för ögonen. Men det är inte alltid så enkelt att göra rätt, framför allt inte då vissa skadliga ämnen är dolda i maten.

Ta till exempel våra tänder. Det är inte bara de uppenbara sakerna som kolsyrad dryck och annat vi ska vara försiktiga med, utan vi behöver även göra sundare val gällande frukt, juice och salladsdressing.

Det är inte bara socker som främjar tillväxten av tandsten och skadar tänderna.

Syrehaltig mat och dryck kan också fräta på emaljen som skyddar våra vita vackra tänder.

Även snacks som torkad frukt och mat med stärkelse, såsom vitt bröd, kan lätt fastna mellan tänderna, och det i sin tur kan leda till skador på tandköttet.

Skador på tandköttet och en försvagad emalj är vanligt bland människor i alla åldrar, men alltför ofta ignoreras problemet. De flesta vuxna har någon form av tandköttssjukdom och en färsk studie visar att nästan en tredjedel av alla vuxna mellan 18 och 35 år har försvagad emalj2.

Så hur gör du då för att shoppa smart för att undvika skador på tänderna?

BYT: kolsyrade drycker och fruktjuicer
MOT: vatten eller mjölk

Kolsyrade drycker och fruktjuicer är rika på syror, och kan fräta på emaljen över tid. Mjölk å andra sidan är späckad med proteinkasein som bidrar till att skydda mot syra som produceras av plackbakterier.

BYT: pudding
MOT: ostbricka

Det är ett frestande alternativ men pudding är späckat med socker, och absolut inte bra för tandemaljen. Servera en välsmakande ostbricka istället. Den bidrar till att neutralisera syran från huvudmålet.

BYT: Fransk salladsdressing
MOT: olivolja

Sallad bidrar till att hålla munnen ren, och kräver mycket tuggande vilket ökar salivproduktionen, som i sin tur ger ett naturligt skydd mot karies. Men inte fransk salladsdressing som innehåller vinäger. Använd olivolja istället.

BYT: kaffe
MOT: grönt te

Kaffe kanske piggar upp men det missfärgar och bildar även fläckar på våra tänder. Varför inte brygga en härlig kanna grönt te istället? Grönt te innehåller antioxidanter och har även effekt mot bakterier.

BYT: vanlig tandkräm
MOT: Oral-B Pro-Expert

Din vanliga tandkräm är helt enkelt inte tillräckligt effektiv för att kunna skydda mot emaljerosion som orsakas av dagens syrehaltiga dieter. Oral-B Pro-Expert-tandkrämer är speciellt framtagna för att ta sig an specifika problem i munnen - från plack, tandsten, fläckar och ömt tandkött till svag emalj och känsliga tänder.

Vilken mat undviker du för att ta hand om dina tänder?

Dela gärna med dig i nedanstående kommentarsfält.

1. 50% of population in the UK, Bartlett 2013
2. J Dent. 2013. Prevalence of tooth wear on buccal and lingual surfaces and possible risk factors in young European adults. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24004965

0

Lägg till en kommentar

Vi tror att du kommer att tycka om

Cookiemedgivande