Fina tänder för hela familjen

DesktopImage
0
Har du stenkoll på hur du bäst sköter din tandhälsa? Lär dig experternas teknik för att hålla tänderna i form.


Dagarna då ålderdom innebar tandlöshet är sedan länge förbi. Tandhälsan har blivit bättre och bättre i Sverige. Tills nyligen. På senare tid har utvecklingen gått tillbaka.

Alla vet att vi bör borsta tänderna några minuter varje morgon och kväll, för att undvika hål i tänderna och plaque. För de flesta är proceduren så inarbetad, att den nästan sker automatiskt. Bortsett från det - vad behöver vi egentligen veta?

Tandkrämen

Visste du att fluor kan bota små hål i tänderna. Använd därför alltid tandkräm med fluor i, även när du borstar tänderna på dina barn.

Eftersom det är svårt att få små barn att skölja och spotta efter tandborstningen äter de upp den mesta tandkrämen. Därför bör barn som är upp till tre år gamla använda barntandkräm, som har mindre fluor än produkter för vuxna. Det finns mängder av sorter att välja på. Nu för tiden rekommenderar forskare föräldrar att inte köpa barntandkräm med frukt- eller godissmak. Dels för att barnen annars kan associera godis med något som är bra för tänderna. Dels för att underlätta övergången till vanlig tandkräm när det är dags att byta. 

Barn som är mellan tre och sex kan använda vanlig tandkräm, men bör i sådana fall inte ha större mängd än en ärta.

Tandborsten

De äldsta tandborstarna som vi hittat är över 500 år gamla och grävdes fram i Kina. Förhoppningsvis är din borste inte lika gammal. Tandläkare rekommenderar att du byter var tredje månad.

En bra tandborste ska ha ett huvud som är tillräckligt litet för att nå alla dina tänder. Den får inte vara alltför hård (medium/soft), en för hård borste kan skada tandköttet. Stråna på borsten ska helst vara omväxlande långa och korta, vara gjorda av nylon och har rundade kanter. I de fall stråna är gjorda av annat material är syntet att föredra framför naturliga material som kan vara porösa och lättare dra åt sig bakterier.

Till barnen är det bra om huvudet är extra litet. Se till att tandborsten är lagom stor och greppvänlig för den lilla handen. Det finns oftast särskilda barnborstar med till exempel tecknade karaktärer på eller i starka, glada färger. Se till att borstningen blir en rolig upplevelse!

Så här borstar du

Normalt finns flera miljoner bakterier i din mun. Varje gång du äter blir det fler. Borsta därför så att du verkligen kommer åt alla ytor. Se till att låta borstningen ta sin tid och var noggrann. Det finns två olika metoder du kan använda och i båda fallen borstar du med vinklad borste mot tändernas rot och tandköttet. På så vis når du sidorna av tänderna bäst.

Cirkuleringsmetoden: Borsta med cirkulerade rörelse - tänk på att borsta försiktigt!

Skrubbningsmetoden: Borsta fram och tillbaka i små korta drag. Varje drag ska inte vara mer än vad en tand är bred. Insidan av tänderna borstas med tippen av tandborsten, ned och upp.

Eltandborsten har visat sig vara ett effektivt och mycket framgångsrikt alternativ till den "vanliga" tandborsten. Men även med denna gäller samma noggrannhet. I slutet av dagen handlar det också om din egen motivation.

Använd tandtråd

Oavsett bra borstningsteknik med tandborsten är det svårt att nå mellan tänderna. Där är tandtråd den mest effektiva metod. Det finns många olika typer av tandtråd, allt från tråd som är spänd över en båge till den mest traditionella där du snurrar tandtråden kring dina fingrar. När du använder den sistnämnda metoden, ta ordentligt med tråd, ca 30-40 cm. Snurra tråden runt dina mittenfingrar, lämna ca 5 cm tråd mellan händerna. För ned tråden mycket försiktigt mellan tänderna till tandköttet. För tråden upp och ned några gånger längs med en tandsida i taget. 

Tänk på vad du dricker

De flesta har hört tandläkare och tandhygienister prata om den magiska femman - stoppa i oss något högst fem gånger per dag. Däremellan är det bäst om tänderna får vila. Det gäller inte bara måltider, utan även alla drycker förutom vatten, svart kaffe och te utan socker eller mjölk.

Bonustips


1. Införskaffa tandtråd och fluortabletter eller munskölj. Glöm inte att använda dem!

  1. Köp tabletter som visar var på tänderna som plack samlas samt var du missat att borsta. 3. Låt hela familjen använda tabletter någon gång då och då. De visar med otäck tydlighet hur viktigt det är att borsta tänderna noggrant.
    4. Skulle ditt tandkött lätt börja blöda är det bra om du besöker tandläkaren.
    5. Är du osäker på hur du ska använda tandtråd, be din tandläkare visa!
    6. Dela aldrig tandborste med någon, inte ens dina barn, då sjukdomar kan sprida sig.

 

 

Råden är hämtade från hälsoforskaren Gary Stephenson samt simplyteeth.com

 

 

0

Lägg till en kommentar

Vi tror att du kommer att tycka om

Cookiemedgivande