Dålig andedräkt. Så här löser du det.

Dålig andedräkt. Så här löser du det.

0
De flesta av oss har nog tänkt tanken någon gång. Har jag dålig andedräkt? Tanken kan smyga sig på inför en dejt eller kanske en viktig jobbintervju. Men faktum är att för de flesta av oss är problem med dålig andedräkt enkla att lösa.

Innan du läser vidare – du vet väl att du kan anmäla dig till BraVardag och få artiklar, tips och råd och delta i tävlingar? Anmäl dig här.

De allra flesta fall av dålig andedräkt beror nämligen helt enkelt på bristande munhygien. Det är en sanning som kan ge upphov till dåligt samvete. Men det finns ingen anledning till det. Våra rutiner kring munhygien grundläggs ofta tidigt i livet, och för de flesta av oss innebär det kanske att dagens effektiva hjälpmedel inte fanns att tillgå när vi grundlade våra munvårdsvanor.

Som en elektrisk tandborste från Oral-B till exempel. Det är bevisat i kliniska texter att den avlägsnar långt mer plack och bakterier än vad en vanlig ”gammaldags” tandborste klarar av. Utvalda eltandborstar från Oral-B Smart och Oral-B Genius Series samt Oral-B iO är till och med utrustade med sensorer och artificiell intelligens som ger direkt återkoppling om hur effektivt du borstar.

Men ibland hjälper inte ens den mest effektiva tandborstningen i världen för att få bukt med dålig andedräkt. Då är det förmodligen något annat som ligger bakom dina problem. Här är några vanliga orsaker, och förslag på lösning:

* En del sorters mat, som t.ex. starka ostar kan ge dig dålig andedräkt en tid efter att du ätit dem. Borsta tänderna en extra gång, eller undvik mögelost på första dejten.

* Muntorrhet, kan ofta ge dålig andedräkt. Att äta bra mat på regelbundna tider kan hjälpa. Ibland kan muntorrhet vara en bieffekt av en medicin du använder. Rådgör med din läkare om du misstänker det.

* Introducera munskrapan i din dagliga munvårdsrutin. Ibland kan det vara en bakteriebeläggning som är boven i dramat. Beläggningen syns ofta som en brun, eller gul yta på tungan. Då är tungskrapan en vän i nöden.

Om de här tre tipsen inte hjälper, så kan en tandläkare oftast hjälpa dig att avgöra vad din dåliga andedräkt beror på. Han eller hon är expert på tandhälsa och tycker inte att din fråga är det minsta konstig eller pinsam. En del tandläkare har till och med tekniska hjälpmedel som kan analysera andedräkten och ge ett klart besked om vad orsaken till den dåliga andedräkten är, och var lukten kommer ifrån. Den informationen kan tandläkaren sedan använda för att hjälpa dig att hitta en lösning som är speciellt anpassad för just dina problem. Lycka till!

Tyckte du att det var intressant? Du har väl inte missat vår artikel om hur du kan äta dig till en bättre munhälsa?

0

Lägg till en kommentar

Vi tror att du kommer att tycka om

Cookiemedgivande