Barnsligt enkel borstning

Barnsligt enkel borstning

0
Det händer mycket i barnets mun ända upp till tonåren. Nya tänder dyker upp och mjölktänderna tappas. Det är viktigt att barn borstar tänderna två gånger om dagen, morgon och kväll, från det att första tanden gör sig synlig.

Innan du läser vidare – du vet väl att du kan anmäla dig till BraVardag och få artiklar, tips och råd och delta i tävlingar? Anmäl dig här.

Finslipa din borstteknik

  • Börja med att borsta barnets kindtänder, dessa är gropiga och det fastnar lätt matrester. Borsta både på utsidorna, insidorna och tuggytorna. Kindtänderna brukar dyka upp från sex års ålder.
  • Använd alltid fluortandkräm och applicera motsvarande en ärtas storlek på tandborsten.
  • Efter borstning ska ditt barn spotta ut eller torka bort överflödig tandkräm från munnen. Men skölj inte munnen direkt efteråt, det skyddande skiktet av fluor stärker tänderna om det får ligga kvar och verka.

Lekande lätt med en barntandborste

Ibland är det en utmaning att överhuvudtaget få lov att borsta barnens tänder. Oftast underlättar det med lite lek och bus, eller en roligare tandborste, tex. en eltandborste. Att använda barnvänliga eltandborstar eller batteritandborstar är också ett bra sätt för dig som vuxen att enklare ta hand om ditt barns tänder och tandkött.

Tips! Den kostnadsfria Disney Magical Timer-appen från Oral-B får 90 % av alla barn att borsta längre. När barnen borstar får de nya figurer och klistermärken som en rolig belöning.

Fördelar med att använda eltandborste till barn:

  • Lätt att använda - En eltandborste gör det mesta jobbet åt dig. Borsthuvudets rörelse och en inbyggd timer underlättar borstningen och hjälper dig att borsta barnets tänder korrekt.
  • Plackborttagning - Elektriska tandborstar tar bort mer plack än en manuell tandborste och gör det lättare att nå svåra ställen, som de bakre tänderna. Du minskar helt enkelt risken för karies med en eltandborste.

Att tänka på när du ska välja eltandborste till ditt barn

  • Många eltandborstar har populära karaktärer och glada färger. Låt ditt barn att välja den karaktär de gillar mest, det gör att tandborstningen känns roligare.
  • Om du väljer en vanlig manuell tandborste så välj en med ett vadderat handtag och halkskydd som är lätt att hålla i.
  • Tandborsten bör också ha ett borsthuvud i barnstorlek med mjuka borststrån. Håll koll på när det behöver bytas ut. Slitna borsthuvuden borstar inte så noggrant som nyare gör.
0

Lägg till en kommentar

Vi tror att du kommer att tycka om

Cookiemedgivande