Vad du kan förvänta dig när du ska laga en tand

Vad du kan förvänta dig när du ska laga en tand

0
En enkel guide till hur det går till att laga en tand hos tandläkaren.

När din tandläkare säger att du har ett hål (kavitet), innebär det att du måste laga tanden om du vill skydda den mot fortsatt sönderfall.

Om tanden inte lagas blir hålet större och kan i värsta fall leda till en käkbensförlust i det långa loppet. Tack vare framsteg inom odontologin är det som tur är i princip smärtfritt att låta laga en tand idag, så det finns ingen orsak att undvika laga om din tandläkare rekommenderar det.

En av de första sakerna du bör kunna förvänta dig är en dialog med din tandläkare om vilket fyllningsmaterial som är lämpligt. Det finns många fler materialalternativ nu än det fanns tidigare och ditt val kan bero på en kombination av pris, förväntad hållbarhet, utseende och funktion.

Några olika fyllningsmaterial är t.ex.:
Guld. Guldfyllningar är stabila och icke-korrosiva med en förväntad livslängd på upp till 15 år. Många tycker det ser snyggt ut med guld men det kan vara dyrare än andra fyllningar.
Amalgam. Amalgam innehåller bl.a. kvicksilver och får av miljöskäl inte användas som generellt tandfyllningsmaterial i Sverige efter den 1 juni 2009. Tandläkaren kan begära dispens från förbudet om inget annat material går att använda
Komposit. Kompositfyllningarna görs av en blandning av glas och resin och kan ges samma färg som tanden så att de bara syns om man tittar på extremt nära håll. Materialen är inte lika hållbara som guld eller keramik och kan behövas ersättas oftare.
Keramik. Keramikfyllningar är också tandfärgade och ser naturliga ut i munnen. Keramikkronor är hållbarare men hårdare än plast och kan därför slita på de tänder de biter mot, speciellt om man gnisslar eller pressar tänder. Din tandläkare kommer att undersöka ditt bett och slipa in och polera kronan för att undvika tandslitage.
Glasjonomer. Det här fyllningmaterialet binder till tandens emalj och dentin och innehåller fluor som avges i munnen under en längre tid. Det är inte speciellt hårt utan är avsett för områden som inte är utsatta för belastning som t.ex. på tandhalsar eller i framtänder. Det används också ofta i mjölktänder på barn.
När det är dags att laga kommer tandläkaren att först bedöva området med en lokalbedövning. Om du är väldigt nervös inför behandlingen eller bedövningen bör du berätta det för tandläkaren så att du kan få hjälp med att slappna av.

Först när du inte känner något i området runt hålet kommer tandläkaren att ta bort den kariösa vävnaden i tanden med antingen en speciell borr, luftblästring, ett handinstrument eller kanske till och med laser. Slutmålet är detsamma nämligen att få bort all karies. Vilket instrument som används beror på var hålet sitter och hur stort det är. Att blästra bort karies är en relativt ny metod som innebär att tandläkaren använder ett handhållet instrument och sprayar en smal stråle med aluminiumoxidpartiklar på det område av tanden som ska behandlas. Partiklarna träffar tandytan och tar med sig den önskade mängden kariös vävnad utan att det vare sig vibrerar eller blir varmt. De flesta patienter tycker att metoden i hög grad är smärtfri. Men om du har ett djupt hål eller om hålet sitter på ett knivigt ställe kommer din tandläkare troligen att använda borren.

När all karies är borta är det dags att fylla tanden. Fyllningsproceduren är lite olika beroende på valt fyllningsmaterial och djup på fyllningen. Vissa fyllningar kräver för-behandling av emalj och dentin eller byggs upp i skikt så själva formandet kan ta lite tid.

När fyllningen är på plats måste den slipas in och poleras innan du kan gå hem. Bedövningen släpper allra sist i läppar och tandkött och kan sitta kvar några timmar så var försiktig när du äter eller dricker, speciellt varma saker, om bedövningen fortfarande märks. Tugga inte på den nya fyllningen om tanden fortfarande är bedövad. Efter en ny fyllning är det normalt att tanden är lite känslig i upp till ett par veckor men om tanden gör ont när du biter ihop eller känns för hög ska du be om en ny tid hos tandläkaren ganska snabbt för inslipning. Samma om känsligheten inte minskar på några veckor.

Bli inte orolig om det gör ont eller reagerar i en tand som står intill den du just fått lagad. Denna "överförda smärta" beror på att nerverna i den lagade tanden skickar smärtsignaler till de andra. Detta är normalt och brukar gå över på en vecka eller två.

När du fått en fyllning ska du sköta även den ordentligt. Följ en regelbunden munhygienrutin med tandborstning med (helst) fluortandkräm två gånger om dagen och tandtråd en gång. Glöm inte att gå på regelbundna kontroller hos tandläkaren så att små hål hittas innan de blir stora och trasiga eller slitna fyllningar kan bytas ut i tid. Om du skulle märka att en fyllning är trasig eller har fallit ut bör du genast få det åtgärdat så att inte karies på nytt får fäste i tanden och kanske skadar den ännu mer.

0

Lägg till en kommentar

Vi tror att du kommer att tycka om

Cookiemedgivande