Vänj barnen vid tandvård hos tandläkaren

Vänj barnen vid tandvård hos tandläkaren

Många barn blir nervösa inför tandläkarbesöket, läs våra tips om hur du undviker detta!


Tandvård är viktigt för vår hälsa och vilket intryck vi gör på andra, både när vi växer upp och i det vuxna livet. Idag ar den förebyggande tandvården så bra att våra barn kan se fram emot att få behålla tänderna pärlvita och friska hela livet ut. Vi vet också så mycket om hur man undviker ängslan och smärta i samband med tandvård att barnen inte ska behöva ha anledning att oroa sig inför kontrollerna hos tandläkaren eller annan tandvårdspersonal. Här kommer ett par förslag på vad du kan göra så ditt barn får rätt omvårdnad och utvecklar en attityd till tandvård som garanterar att hans eller hennes tänder får vara hela och friska hela livet ut.


Välj en tandläkare som gärna behandlar barn
Det finns specialisttandläkare som är specialiserade på barn, men också allmäntandläkarna i folktandvården har mycket bra kunskaper om att behandla barn. Under utbildningen till tandläkare läggs stor vikt vid omhändertagandet av barnpatienterna. Vill du gå privat så leta efter en tandläkare med barnanpassat väntrum och där personal och tandläkare får bra kontakt med ditt barn och du själv känner dig trygg. Fråga andra föräldrar eller vårdpersonal i barnets omgivning om du är osäker var du ska leta.

Gör ingen stor affär av det första besöket hos profylaxsköterskan eller tandläkaren
Men kom i god tid och tillbringa lite tid i väntrummet så att barnet kan vänja sig vid den nya miljön.

Kolla upp din egen attityd till tandläkaren
Många föräldrar har egna dåliga erfarenheter av tandläkarbesök eller behandlingar och skickar ut negativa signaler utan att vara medvetna om det själva. Den förälder som kan förmedla trygghet och undertrycka ev. negativa känslor för besöket bör följa barnet till tandläkaren

Registration

Bli medlem i vårt Bra Vardag och få exklusiva erbjudanden!

Bli medlem

Visa respekt för mjölktänderna
Även om ditt barn kommer att tappa alla sina mjölktänder är det viktigt att tänderna borstas, djupa gropar förseglas, hål lagas och infekterade tänder dras ut så att barnet inte har ont och att käken och de permanenta tänderna kan utvecklas som de ska. Förbered dig på att behandlingar kanske kommer att föreslås som inte fanns när du var liten och fråga tandvårdspersonalen om fluorsköljning och fluortandkräm som skydd mot hål i tänderna.Skapa en god vana

Att gå till tandläkaren är en viktig sak men det allra viktigaste är att man har en bra rutin för tandvård hemma. Här är några saker du kan göra för att upprätthålla en god munhygien:
Lär barnen borsta två gånger om dagen. Bra tidpunkter för tandborstning är efter frukost och innan sänggåendet. En vuxen ska borsta tänderna på barnen åtminstone på kvällen tills de är över 7 år. Övervaka kvällstandborstningen så länge det behövs.
Använd en extra mjuk borste. Hårda borststrån river på tandköttet. Byt borste var tredje månad eller oftare om den är utsliten.
Ha ett tidur i badrummet. Ställ in det på minst två minuter. Enligt tandläkarnas rekommendationer krävs det två minuter för att få jobbet avklarat och barn har ofta dåligt utvecklad tidskänsla.
Se till att ditt barn använder någon slags fluor. Fluor finns som fluorlösning för sköljning, i tandkräm, i tablettform och i olika koncentration i kommunalt och eget kranvatten.
Undvik livsmedel som innehåller socker och klibbar kvar länge i munnen.

Med bra munhygien hemma, regelbundna kontroller hos tandläkaren och lagom mängd fluor kan ditt barn växa och bli fullvuxet med samma härliga friska leende som nu.

Bekräfta dina kontaktuppgifter

För att slutföra din förfrågan, var god fyll i informationen nedan