Tygla tandvärken

Tygla tandvärken

Tandvärk? Och läkartid först imorgon? Här är några tips på vad du kan göra för att lindra smärtan.


Du har förmodligen upplevt någon form av tandvärk någon gång. Det kan ha varit ilningar när du bitit i en kall glass eller en het potatis, en värkande visdomstand eller en öm tand som suttit lös. Men tandvärk kan också vara tecken på karies. Om du har haft ihållande värk i en tand i mer än en dag eller två bör du ringa till tandläkaren och få det kollat. Samma gäller för barn. Om ditt barn har klagat över ihållande tandvärk bör du ringa tandläkaren och få en tid så snart som möjligt. För både barn och vuxna gäller att om tandvärken är kombinerad med feber eller om det är svårt att svälja eller andas i samband med tandvärk bör man söka tandläkare omedelbart.

Under tiden fram till tandläkarbesöket finns det några åtgärder du kan göra för att minska värken:

Registration

Bli medlem i vårt Bra Vardag och få exklusiva erbjudanden!

Bli medlem

• Använd tandtråd för att försiktigt försöka ta bort ev. matrester som kilat in sig mellan tänderna eller längs tandköttskanten i området för värken. Om det är ditt barn som har ont så hjälp honom eller henne med detta.
• Skölj munnen noga med ljummet vatten innan du spottar ut det igen. Detta kan också hjälpa till att få bort matrester som kan vara orsaken till det onda.
• Fråga på apoteket efter lämpligt smärtmedel.
• Fråga på apoteket efter något smärtlindrande ytligt medel med bensokain att stryka på det ömmande stället. Men lägg inte värktabletter direkt på tandköttet eller i tanden som gör ont, det bara svider.

Bekräfta dina kontaktuppgifter

För att slutföra din förfrågan, var god fyll i informationen nedan