Tips för att övervinna åksjuka

Tips för att övervinna åksjuka

Tomas kräks alltid när han åker karusell, Anna känner sig alltid illamående när hon flyger och blotta tanken på en båtresa får ditt ansikte att skifta i grönt. Vi delar med oss av tips om hur ni, som familj, kan övervinna åksjuka.


Ingen är immun på mot åksjuka. Om man utsätts för rätt stimulus kan den där avskyvärda känslan av illamående och yrsel drabba vem som helst. Men vissa människor är mer känsliga än andra i detta avseende. Enligt "US Centers for Disease Control and Prevention", är barn i åldern 2–12 år extra mottagliga. Vidare är kvinnor mer mottagliga än män för åksjuka, i synnerhet när de är gravida, har mens eller får hormonbehandling.

Om du eller någon i din familj ofta tampas med åksjuka, bör du läsa denna guide. Vi går igenom vad åksjuka är, vad som orsakar det, riskfaktorerna och hur du förebygger och behandlar detta mycket vanliga problem.

Läs mer: plågas du av återkommande huvudvärk? Lid inte i onödan! Läs mer om vad du kan göra för att undvika huvudvärken och vad den kan bero på.

Vad är åksjuka?
Åksjuka uppstår när rörelser, såsom de man upplever när man åker bil, båt eller flyger, stör innerörat (som kontrollerar balansen) och påverkar din känsla av balans och jämvikt. Detta leder i första hand till illamående.

Sjösjuka, bilsjuka och flygsjuka är alla varianter av åksjuka.


Vad orsakar åksjuka?
Åksjukan har med kroppens upplevelse av balans och jämvikt att göra. Vi får signaler om vår rörelse och vår position i rummet från följande sinnesreceptorer:

Innerörat: övervakar rörelseriktningen och det spatiala läget.

Ögonen: observerar var kroppen är i rummet och även rörelseriktningen.

Tryck mot huden samt sinnesreceptorer i muskler och leder: känner vilka delar av kroppen som är i kontakt med marken eller rör sig och var de är i förhållande till varandra och tyngdkraften.

Det centrala nervsystemet (hjärnan och ryggmärgen) bearbetar informationen som tas emot från ovanstående receptorer. Åksjuka inträffar när det centrala nervsystemet får motstridiga budskap från de olika sinnesreceptorerna. Om du t.ex. sitter och läser en bok i en bil som kör, registrerar ditt inneröra rörelsen i din färd, medan ögonen endast ser de statiska sidorna i din bok. Detta förvirrar ditt centrala nervsystem och gör att du känner dig illamående.


Vem blir åksjuk och vilka är i riskzonen?
Åksjuka är mycket vanligt och drabbar de flesta av oss någon gång. Även om det är mycket vanligt hos mindre barn, växer svåra problem med åksjuka som regel bort.

Läs mer: ska du ut och resa med barnen? Här följer några tips om hur du gör resan så stressfri och njutbar för alla inblandade.

En extra känslighet i innerörats balansorgan tycks vara ärftlig eftersom vissa familjer lider mer av åksjuka än andra. Om du brukar bli åksjuk i vissa sammanhang (t.ex. när du åker bil), är det sannolikt att du också är benägen att bli åksjuk rent generellt.

Beställ hem ett gratis doseringsmått!

Beställ hem ett gratis doseringsmått!

Endast en beställning per år

Valt varuprov
Avmarkera varuprov
Varuprov redan beställt


Vilka är symtomen och tecknen på åksjuka?
Symtom på åksjuka kan vara:
Illamående
Kräkningar
Yrsel
Svettningar
Opasslighet (en allmän obehags- och sjukdomskänsla)
Blekhet (man förlorar färgen)
Man fryser och kallsvettas


Hur behandlas åksjuka?
Antihistaminmediciner används ofta för att behandla och förebygga åksjuka genom att minska stimulansen av innerörat. Dessa mediciner är egentligen bara effektiva om de tas innan åksjukan är ett faktum. Det kan hjälpa att lägga sig ner och sippa vatten tills magen lugnar sig. Att försöka sova lite, om det går, kan också hjälpa. Vissa tycker att ingefära (finns i kapselform) och pepparmint eller mintsmakande godis hjälper till att lindra illamåendet som åksjuka ger, även om de inte förhindrar åksjukan i sig.


Vad leder åksjuka till?
Åksjuka är som regel bara en mindre, tillfällig opasslighet. Men för vissa resenärer innebär dock åksjukan att de sätts helt ur spel. Symtomen på åksjuka minskar ofta när rörelsen som orsakar problemet upphör och de bör vara borta helt inom fyra timmar. Ett fåtal människor upplever symtom i några dagar efter resan.


Kan åksjuka förhindras?
Om du lätt drabbas av åksjuka eller om du lider av det, prova följande:
Sätt dig så att dina ögon ser samma rörelse som din kropp och dina inneröron registrerar:
i en bil, sitt i framsätet och fäst blicken på en avlägsen punkt långt fram, inte på saker på sidorna som bilen passerar förbi.
 På ett fartyg, gå ut på däck och titta på horisonten.
 I ett plan, välj en fönsterplats och titta ut. Sätt dig så att du utsätts för minimalt med rörelser, be föraren av bussen eller bilen att sakta ner. Sitt nära mittdelen av fartyget eller flygplanet (ovanför vingarna). Läs inte eller gör något annat som kräver mycket fokus.
Sitt i åkriktningen, inte bakochfram.
Titta inte på eller tala med någon annan person som drabbats av åksjuka.

Försök att få frisk luft, t.ex. veva ner bilfönstret och
 undvik kryddstark och fet mat, alkohol, och kolsyrade drycker under resan och 24 timmar före. Ät lätta måltider före eller under resan. Ett mål bestående huvudsakligen av kolhydrater lugnar magen. Se till att få tillräckligt med sömn natten före din resa och undvik att resa om du inte mår bra och känner dig utvilad. (Klicka här för fem bra tips om hur du får en bra nattsömn).
 Undvik sjöresor. Undvik åkattraktioner på nöjesparker, särskilt sådana som snurrar runt. Ta åksjukemedicin innan du reser, enligt rekommendationer av din läkare eller från ditt apotek.


När bör du ringa läkare?
Flertalet fall av åksjuka är milda och kan behandlas på egen hand. Men om ditt barn upplever en mycket allvarlig åksjukeattack eller om den inte klingar av, utan bara förvärras, bör du rådfråga läkare.

Bekräfta dina kontaktuppgifter

För att slutföra din förfrågan, var god fyll i informationen nedan

Vinnare