Snabbmat i ny form- nyttig, god och varierad vardagsmat på mindre än 30 minuter

Snabbmat i ny form- nyttig, god och varierad vardagsmat på mindre än 30 minuter

En undersökning som gjorts visar att barn äter mat som pizza, hamburgare eller kebab ungefär en gång i veckan. En dag i veckan är ok men nu visar det sig att snabbmat även smugit sig på förskolan och i hemmet. Det är ofta stekt-eller friterad mat och halvfabrikat. Satsa istället på snabbmat hemma men hälsosam, på 30 minuter går det att slänga ihop en maträtt som är både nyttig, snabb – och god.


Börja med att informera dig om matens innehåll redan i butik. Halvfabrikat behöver inte betyda dålig mat. Vill du till exempel servera korv till middag, så finns det idag flera alternativ som har en hög kötthalt och välj gärna lokalproducerad, säger Sofia Antonsson, dietist.

Sofia Antonsson tipsar om att få in tänket med att lära sig vad maten innehåller. Läs igenom ordentligt på innehållslistan, så du inte bara betalar för utfyllnad och vatten. Alla tillsatser är dock inte av ondo. Försök uppdatera dig lite innan du handlar hem veckans ingredienser, så har du bättre koll och kan få till en snabb middag som också är nyttig.

– Jag rekommenderar att laga rätter baserade på korn och gryner, som matvete, mathavre, bulgur och couscous och quinoa. Många av dessa är odlade i Sverige och då blir också det klimatsmart mat automatiskt. Tänk på energin som gått åt för att skeppa hit ett ris från Thailand ellerKina, säger Sofia. Dessutom går det snabbt att koka både gryn och matvete och det finns oändliga möjligheter att variera dem på. Du kan ha i både kyckling, lax och grönsaker eller varför inte göra en fräsch efterätt på något av grynen?

3 receptförslag på kvick middagsmat


Kokosfisk med matvete och mangosås
4 portioner

Matvete för 4 portioner
1 ½ dl kokos
1 dl ströbröd
1 tsk salt
2 ägg
2 dl matyoghurt
3 msk mango chutney
500 gram hoki (fisk)
2 morötter (rivna)

Gör så här:
1. Koka matvete för fyra personer enligt anvisning på paketet.
2. Blanda 1 ½ dl kokos, 1 dl ströbröd och 1 tsk salt i en skål och vispa upp 2 ägg i en annan skål.
3. Blanda 2 dl matyoghurt med 3 msk mango chutney i en skål.
4. Skär ca 500 g hoki i bitar ca 3x5 cm. Doppa först i ägget och sedan i kokos- och ströbrödsblandningen. Lägg lite smör i en stekpanna och stek fiskbitarna ca 3 min på varje sida tills de fått en fin färg.
5. Skala och riv 2 morötter. Servera fisken med matvete, mangosås och rivna morötter.


Currydoftande korvgryta med äpple och kokos
4 personer

800 gram potatis
1 gul lök
1 äpple
600 gram falukorv, gärna med hög kötthalt
2 dl mjölk
2 msk chilisås
2 msk kokos
225 gram gröna bönor
Salt och peppar

Registration

Bli medlem i vårt Bra Vardag och få exklusiva erbjudanden!

Bli medlem

Gör så här:
1. Skala och koka 800 gram potatis i lättsaltat vatten i ca 20 min.
2. Hacka 1 gul lök. Skala och skär 1 äpple i små bitar. Skär 600 gram falukorv i små stavar. Stek lök och äpple i lite smör i en gryta. Tillsätt 1 tsk curry. Lägg i falukorven och låt steka ca 3 min.
3. Tillsätt 250 gram krossade tomater, 2 dl mjölk, 2 msk chilisås och 2 msk kokos. Låt koka några minuter och smaka av med salt och peppar.
4. Tina 225 gram gröna bönor och rör ner i grytan.
5. Servera korvgrytan med kokt potatis.


Fetaostfyllda kycklinglårfiléer med bulgur och rucculasallad
4 personer

4 kycklinglårfiléer
1 pkt fetaost
Lite färsk basilika
4 portioner bulgur
1 paprika av valfri färg
½ ask körsbärstomater
1 purjolök
1 vitlöksklyfta
½ påse ruccola
Ett par tsk balsamvinäger + olivolja

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 225 grader. Vik ut lårfiléerna och salta och peppra dem runt om. Skär fetaosten i smala stavar, lika många som filéerna. Lägg på fetaost och färsk basilika, vik ihop och lägg dem i en smord ugnsform. Stek dem mitt i ugnen i ca 20 min
2. Koka bulgur i lättsaltat vatten enligt anvisning på paketet.
3. Tärna 1 paprika och ½ ask tomater. Strimla 1 purjolök i tunna skivor. Fräs alltsammans med 1 pressad vitlöksklyfta i lite olivolja.
4. Blanda i de frästa grönsakerna med bulgur. Skölj ½ ask ruccola och blanda i salladen. Ringla över balsamvinäger & olivolja.
5. Ta ut kycklingen och servera.


Tips: Variera recepten efter vad du har hemma i kylskåpet. Var inte rädd för att experimentera med färska örter och smakrika kryddor.


Fakta: Sofia Antonsson är legitimerad dietist och arbetar i primärvården med kost för både barn och vuxna. Hon driver också företaget Smaklig Måltid som bland annat levererar hälsosam vardagsmat till stressade barnfamiljer.


Läs mer om livsmedelsverkets olika undersökningar här


Skribent Sofia Antonsson

Bekräfta dina kontaktuppgifter

För att slutföra din förfrågan, var god fyll i informationen nedan