Så får du varaktig förändring

Så får du varaktig förändring

Har du en tendens att alltid skjuta upp det tråkiga till morgondagen? Eller är du en av alla dem som kör hårt på gymmet i januari för att sedan lägga träningsskorna på hyllan igen? Var lugn, det finns hjälp att få.


Det största felet många av oss gör är att vi tror att det ska gå så snabbt och enkelt att bryta en (o)vana eller att ändra ett beteende, men det finns ingen quick fix. Vi bara lurar oss själva, säger Kristina Gyllensten, leg psykolog och psykologisk coach och en av författarna till boken ”Psykologisk coachning – för varaktig förändring”. Boken bygger på KBT, fast här applicerat på coachning i stället – och därmed med benämningen KBC.

Registration

Bli medlem i vårt Bra Vardag och få exklusiva erbjudanden!

Bli medlem

– KBT används ju oftast som behandlingsmetod vid mer avancerad psykiatrisk problematik, medan det här handlar om hur vi kan göra vanliga, vardagliga förändringar – som håller på sikt, förklarar Kristina Gyllensten. Som att inte ge upp vår träning direkt...

För att få till en varaktig förändring krävs alltså att du först och främst ger det tid. Men också att du ser på förändringsarbetet om en process i olika steg, råder Kristina Gyllensten:

1. Identifiera mönstret
Lär dig att se och känna igen mönstret i det beteende eller den vana du vill förändra och uppmärksamma ovanan medan den händer. Är det till exempel så att du alltid går in på Facebook när det är dags att ta tag i jobbmailen?

2. Uppmärksamma dina automatiska tankar
Fråga dig sedan varför det blir så här. Vad är det för automatiska tankar som styr ditt beteende? Uppmärksamma även dessa och ifrågasätt dem. Först då kan du hitta alternativa tankar och bilder. Försök alltså föreställa dig hur skönt det kommer att kännas när du väl har besvarat mailen, i stället för att fokusera på hur jobbigt det ska bli att göra det. Kanske kan du rent av belöna dig med en stund på Facebook – efteråt. Belöningar av olika slag är alltid bra sporrar.

3. Träna!
Träna på att ställa om dina tankar. Ja, just det, träna! Det är alltså här det ofta faller, att bara för att vi tänkt och gjort rätt en gång så tror vi att det automatiskt kommer att fortsätta fungera sedan. Men icke. Att ställa om sina tankar på riktigt tar tid och man måste göra det om och om igen. Att bara känna till det kan vara en tröst, för då behöver du inte känna dig misslyckad varje gång du faller dit igen (och därmed också lättare ger upp).

4. Bli medveten
Bevaka din träning regelbundet. En gång om dagen kan vara lagom. Hur går förändringen? Hur känns det? Vilka hinder eller svårigheter har ev. dykt upp? Med ständig bevakning blir du medveten, vilket i sin tur gör att du också får den så nödvändiga förståelsen för att varaktiga förändringar tar tid. Ett tips för att komma ihåg är att använda mobilens påminnelsefunktion.

5. Var beredd på oförutsedda hinder
Ha med i beräkningen att saker kan inträffa som stör dina goda föresatser. Din ambition att börja träna regelbundet får ju inte saboteras av att du råkar bli sjuk en vecka. Därför är det jätteviktigt att redan i förväg hitta bra system för att snabbt komma igång igen. Då upplevs inte ditt ”misslyckande” vid sjukdom eller annat som lika stort. Och då blir det lättare att komma igen!
 
6. Blicka bakåt
Se på tidigare förändringar du har gjort i livet. Dels ger det dig bra information om hur du gjorde för att lyckas då, dels stärker det ditt självförtroende att veta att du faktiskt är en sådan som klarar av att förändra på riktigt.

Om du trots allt inte lyckats förändra ditt beteende på ett genomgripande sätt efter den här processen, bör du vara vaksam på varför, uppmanar Kristina Gyllensten. Då kan det vara så att ditt ”lilla” problem är en del av en större problematik, där du kan behöva mer djupgående psykiatrisk behandling. Om du till exempel aldrig känner någon motivation trots ihärdiga försök och trots sporrande belöningar, så kanske du lider av en depression. Eller om du trots att du lärt dig att organisera ditt liv bättre med flera nya tidsbesparande vanor ändå känner dig lika stressad, då kanske du är på väg att bli utmattad.

– Så, återigen, var hela tiden vaksam på hur ditt förändringsarbete går – eller inte går, avslutar Kristina Gyllensten. Då finns alla förutsättningar att på egen hand, eller med hjälp, förändra dig själv och hålla fast vid det.

Skribent: Eva-Lotta Sigurdh

Bekräfta dina kontaktuppgifter

För att slutföra din förfrågan, var god fyll i informationen nedan