rawfood

Ät mer grönt och må bättre

Raw food är hett! Trenden som startade i Kalifornien redan på 60-talet är här för att stanna och alltfler väljer att äta mat som är bra för både hälsan, klimatet och våra medmänniskor. Här kommer en enkel guide för dig som vill prova på att äta raw food.


Vad är raw food?
Raw food är mat som inte hettats upp over 42 grader. Detta för att få ut maximal näring av maten och behålla näringsämnen och enzymer. Du kan äta frukt, grönsaker, torkad frukt, rotsaker, baljväxter, alger, kallpressade oljor och fermenterade grönsaker. De flesta som äter raw food byter ut vete mot andra alternativ som bovete, hirs, havre och quinoa. Man använder sig av groddning och blötläggning, vilket är ett bra sätt att öka näringen i maten och dessutom underlättas matsmältningen eftersom t ex nötter och frön blir mer lättsmälta. För dig som vill veta mer om hur man ska gå tillväga för att komma igång med raw food finns flertalet böcker, bl a av Erica Palmcrantz Aziz, författare och raw food-expert.  

Hälsomässiga fördelar
Eftersom raw food är ren mat utan tillsatser som inte är bearbetad får kroppen mer näring vilket gör att man blir piggare, får ökad energi, slätare hud, lugnare mage (kan bullra lite i början), klarare ögon och starkare muskler. Raw food kan också balansera pH-värdet i kroppen då många av oss är försurade idag på grund av ett alltför lågt intag av frukt och grönsaker kombinerat med ett högt intag av kött och mejeriprodukter. Endast två av tio svenskar når upp till det rekommenderade intaget på 500 g per dag så här finns utrymme för förbättring!
 
Recept

Här följer några smarriga recept för dig som vill prova på och äta raw food.

Ananasgröt
Ingredienser 1 port.

1/4 ananas
2 bananer
ca 1 dl valnötter
1 persika
1 kiwi
Kokosolja
Kokosflingor
Torkade tranbär
Torkade gojibär
Torkade blåbär

Mixa banan, ananas, persika och ½ dl valnötter tillsammans med ca ½ tsk kokosolja. Toppa med hackad kiwi, de torkade bären och resten av valnötterna. Strö över kokosflingor.

Raw-violi med cashewost
Ingredienser 4 port.
 
5 dl cashewnötter (blötlagda i ca ett dygn)
3 msk olivolja
3 tsk limejuice
1 tsk havssalt
1 tsk vitlökspulver eller en vitlöksklyfta
1 msk agave-sirap
En näve färsk basilika (alternativt annan örtkrydda)
Svartpeppar
Zuccini och olivolja till raviolin

Cashewost
Lägg cashewnötter, havssalt, vitlök, basilika och agave i en mixer. Tillsätt limejuicen och olivoljan, dock endast 2 msk till att börja med och tillsätt mer limejuice och olivolja då det behövs. När konsistensen blivit bra (ska vara ungefär som cream cheese), tillsätt den malna svartpepparn och servera!
    
Ravioli
Skär zuccinin i tunna skivor och placera en klick av osten i mitten. Täck kanterna på zuccinin med olivolja och inneslut osten genom att placera en annan skiva ovanpå den andra. Redo att servera!

Skribent: Sofia Antonsson, Leg. Dietist

Registration

Bli medlem i vårt Bra Vardag och få exklusiva erbjudanden!

Bli medlem

Bekräfta dina kontaktuppgifter

För att slutföra din förfrågan, var god fyll i informationen nedan

Att äta mat färskt, det ultimata sättet för bästa näring&vitaminupptag

  • Rapportera det här