Oj, min andedräkt luktar illa

Oj, min andedräkt luktar illa

Luktar din andedräkt apa? I bästa fall har du kommit på det själv och kan snabbt försöka göra något åt det. I näst bästa fall har någon vän talat om det för dig, så du slipper göra bort dig bland okända.


En liten tröst är att det är väldigt vanligt att ha dålig andedräkt periodvis. Ungefär en fjärdedel av befolkningen har det.

Dålig andedräkt kan bero på vad du har ätit, att du har någon inflammation i en tand eller tandkött eller att du är torr i munnen, kanske på grund av en medicin.

Allra vanligast är att bakterier i munnen avger olika svavelföreningar, det luktar helt enkelt ruttet ägg eller kål.

Förutom att vara noga med tandborstning och tandtråd går det att ta till fler knep. En tungskrapa får bort ytliga beläggningar som kan ge upphov till dålig lukt. 

Munsköljmedel som innehåller zink tar bort stinkande svavelångor. Men ibland kan vanligt vatten ge bra effekt - tänk bara på morgonandedräkten när munnen är torr efter en natts sömn. Lukten kommer från döda celler som ligger kvar i munhålan och behöver sköljas bort.

Vet du med dig att du dricker dåligt under dagen så se gärna till att ha en flaska eller ett glas med vatten nära till hands. Ta en slurk då och då, det krävs inga mängder. Alkohol, däremot, torkar ut munnen och ökar risken för dålig andedräkt.

Regelbundna besök hos tandläkare och tandhygienist hjälper till att få en helhetsbild på munhälsan.

Registration

Bli medlem i vårt Bra Vardag och få exklusiva erbjudanden!

Bli medlem

I ett vidare steg kan ett läkarbesök ge svar på varför andedräkten luktar illa. Bihåleinflammation, polyper eller njurbesvär är bara några exempel på sjukdomar som kan ge dig dålig andedräkt.

Husmorstips:

En del anser att vissa kryddor påverkar andedräkten positivt. Skölja igenom munnen med kardemumma kan motverka bakterier.

Persilja, kummin, färsk koriander och ingefära är bra att tugga på.

Både grönt och svart te motverkar dålig andedräkt, eftersom de tar död på vissa bakterier. 

 

Fler lästips:
Välj ett munvatten eller -sköljning som passar dig
Så lägger du en naturlig makeup på fem minuter

Bekräfta dina kontaktuppgifter

För att slutföra din förfrågan, var god fyll i informationen nedan