Lös mysteriet med känsliga tänder

Lös mysteriet med känsliga tänder

Det är många som lider av känsliga tänder. Vad beror det på och kan du göra något för att motverka obehaget?


Känsliga tänder är en av de vanligaste formerna av smärta från tänderna och med "sensibla tänder" menas ilningar och obehag av tandvärksliknande karaktär från en eller flera tänder. Smärtan är vanligtvis en skarp, intensiv ilning. Känsligheten uppträder när tandvävnaden som ligger under den skyddande emaljen (kallat dentin) eller vävnaden som täcker roten (kallat rotcement) exponeras längs tandköttskanten när tandköttet drar sig tillbaka. De blottlagda ytorna reagerar för varmt och kallt och ibland för söta eller syrliga livsmedel och utlöser smärta.

Anledningen till sensibla tänder varierar och om du har sensibla tänder kan det bero på en eller flera av de här anledningarna:

Registration

Bli medlem i vårt Bra Vardag och få exklusiva erbjudanden!

Bli medlem

Överdriven tandborstning. Det kan bli för mycket av det goda. Om du borstar tänderna med överdriven kraft eller med en hård borste kan det slita på emaljen eller tandköttet, exponera rotcementet eller dentinet och orsaka sensibilitet.
Tandköttsinflammation. Inflammerat tandkött drar sig tillbaka från tanden och lämnar ömtåliga ytor utan skydd.
Tandgnissling. Om du gnisslar tänder kan det slita bort emaljen så att dentinet exponeras.

Om du har sensibla tänder får du inte glömma bort din dagliga munhygienrutin.Var noga med att använda en extra mjuk tandborste och mjuk tandtråd. Du kan också prova en tandkräm som är speciellt avsedd för känsliga tänder. Det finns flera olika märken och du bör märka en skillnad i känslighet när du använder en sådan tandkräm regelbundet. Du kan också fördela och massera in lite tandkräm med fingret på de tandytor som är känsliga innan du går till sängs. Detta kan hjälpa till att minska känsligheten.

Bekräfta dina kontaktuppgifter

För att slutföra din förfrågan, var god fyll i informationen nedan