DNA-test

Lone gjorde ett DNA-test – och fick tuffa besked

I dag kan vem som helst gå in på nätet och skicka efter ett DNA-test, som ger detaljerad information om den personliga genuppsättningen. Det kan vara tufft att få information om latenta sjukdomar, men för Lone Frank vägde fördelarna tyngst: – För mig var det en lättnad att få informationen. Sjukdomar som finns där går inte att undvika bara för att man inte tittar på dem.


För inte så många år sedan var datorer någonting som bara en viss elit hade tillgång till. De var stora, otympliga och kostade en förmögenhet. Idag ser det annorlunda ut och uppåt 90 procent av Sveriges befolkning har tillgång till en dator.
Datorernas utveckling kan jämföras med den inom genetikforskningen. Priset på ett DNA-test sjunker stadigt och de går redan att beställa på nätet, snart kan vi få tillgång till hela vår DNA-uppsättning för runt 1000 dollar.

Oro ledde till testet
Vetenskapsjournalisten och biologen Lone Frank är en av dem som vågat testa. Genom livet har Lone drabbats av många personliga sorger; både hennes mamma och mormor dog unga i bröstcancer, psykiska sjukdomar härjar i släkten och Lone kände en allt större oro över att inte veta vad av detta som låg latent i hennes egen kropp. Möjligheterna med DNA-tester lockade henne och hon började söka information om hur man skulle gå tillväga.  
– Jag letade helt enkelt upp ett företag på nätet som genomför den här typen av prover. De skickade hem ett test, som jag sedan skickade tillbaka. De analyserade testet och sammanställde en personlig riskkalkyl. Den påvisar min personliga potential att utveckla mellan 50 och 60 sjukdomar, berättar Lone Frank.

Tuffa besked
Lone fick veta att hon har relativt stor risk att utveckla hud- och tarmcancer. Hon fick även reda på att hon bär på ett antal gener som gör att hon lättare drabbas av depression.
– Rapporten som du får skickad till dig visar dina största hälsorisker. Din risknivå jämförs med ett normalläge och bedöms därefter. Det är ganska tuff information att ta emot och det har varit mycket debatt kring om konsumenter verkligen borde få tillgång den här informationen, säger Lone Frank.

Tester har dock visat att folk hanterar detta överraskande bra, ofta har man redan någorlunda koll på vilka sjukdomar som finns i släkten. Skulle det uppkomma någon överraskning anser de flesta att vetskapen ändå är bra, eftersom den gör att man kan gå och kolla upp hur pass allvarligt det faktiskt är.
– För mig var det en lättnad att få informationen. Det handlar ju om mig! Mina gener är en del av mig, sjukdomar som finns där går inte att undvika bara för att man inte tittar på dem. Resultaten blir som ett nytt fönster mot vem du är, säger Lone.

Gilla läget
Vad kommer då detta att ha för betydelse för vårt välmående? Lone Frank menar att det kan medföra en större acceptans för den du är.
– Informationen du får visar att hur du är inte bara handlar om hur dina föräldrar, lärare eller vänner behandlade dig. Du har även en speciell genuppsättning! Ingen är perfekt, alla har genetiska ”defekter”. Genom att veta om dem kan du lära dig att förhålla dig till dem och jobba med den information som du har.


Källa: Seminariet ”Mina vackra gener” på Bok och Biblioteksmässan 2012
DN: www.dn.se

 
Skribent: Karolina Modig

Registration

Bli medlem i vårt Bra Vardag och få exklusiva erbjudanden!

Bli medlem

Bekräfta dina kontaktuppgifter

För att slutföra din förfrågan, var god fyll i informationen nedan